Kulinarisk påskequiz
1. Hvor mange egg spiser nordmenn i påskeuken?
a) Ca 21. millioner
b) Ca 15. millioner
c) Ca. 8 millioner
Riktig svar: a) Ca. 21 millioner
2. Tar det lengre eller kortere tid å få hardkokt egg på fjellet?
Riktig svar: Lengre. Vannet når ikke mer enn 96. 8 grader i høyden. Dette er grunnen til at det tar lengre tid å koke det.
3. Hva på høna gjør at det blir forskjell mellom brune og hvite egg?
a) Nebbet
b) Øreskiven
c) Roten på fjærene
Riktig svar: c) Øreskiven. Brune eller hvite egg er resultat av fargen på øreskiven til høna.
4. Hva er et Fabergé egg?
Riktig svar: Juvelbelagt påskeegg. Dette ble opprinnelig laget av Peter Carl Fabergé på bestilling fra Tsar Alexander den tredje av Russland. Tsaren ønsket å gi det som en påske-overraskelse til sin kone.
5. Hva betyr egentlig ordet appelsin?
a) Kinesisk eple.
b) Afrikansk frukt
c) ”Oransje” på indisk
Riktig svar: a) Kinesisk eple
6. Under det jødiske påskemåltidet Seder, er det en tradisjon å dyppe persille i saltvann før den ristes. Hva symboliserer dette?
a) Vannet Moses måtte dele
b) Det etterlengtede vannet under ørkenvandringen
c) Tårene under slaveriet
Riktig svar: c) Tårene under slaveriet
7. Hvor lenge har vi hatt Kvikklunsj i Norge? Siden...
a) 1937
b) 1954
c) 1982
Riktig svar: a) Siden 1937
8. Ca hvor mange tonn appelsiner spiser vi i påsken?
a) 6500 tonn
b) 3200 tonn
c) 5000 tonn
Riktig svar: c) 5000 tonn
9. Hvorfor spiser vi egg i påsken?
Riktig svar: Egg er et gammel fruktbarhetssymbol og også et symbol på gjenfødelse. Derfor henger dette blant annet sammen med at Jesus stod opp igjen fra de døde.
10. Fra hvilket land stammer skikken med Påskeharen?
a) Portugal
b) Østerrike
c) Tyskland
Riktig svar: c) Tyskland
11. Hva er perfekt kjernetemperatur på lammestek?
a) 70 -72 grader
b) 68 - 70 grader
c) 81 grader
Riktig svar: b) 68-70 grader
12. Hva er hovedingrediensene i marsipan?
a) Mandler og sukker
b) Mandler og melis
c) Mandler og egg
Riktig svar: b) Mandler og melis
14. Hvilket vitamin finnes overhode ikke i egg?
a) Vitamin C
b) Vitamin D
c) Vitamin K
Riktig svar: a) Vitamin C
15. Hvor mange år har det vært krim på melkekartongen?
a) 19 år
b) 25 år
c) 23 år
Riktig svar a) 23 år. Første påskekrim på TINE melk ble skrevet av Unni Lindell i 1997