Alt om kjøttgryten Boeuf Bourguignon

Alt om kjøttgryten Boeuf Bourguignon

Den franske gryteretten Biff Bourguignon er en ekte høstgryte av oksekjøtt, grønnsaker, rødvin og kokkens tålmodighet. Kjøttet må koke lenge i god kraft, men til gjengjeld blir det mørt og vanvittig smakfullt. Her er våre beste tips og oppskrifter.

Oppdag hvordan du kan forbedre denne klassiske franske gryten med noen få enkle triks.

Å velge riktig kjøtt

Før du begynner på denne biffgryten, ønsker du et riktig stykke biffkjøtt.

Leder av MENY-Lauget, Espen Lie, forteller at du bør bruke kjøtt som i utgangspunkt ikke er kjempemørt. 

- De rimeligste og minst møre stykningsdelene på dyret er de musklene som dyret har brukt mest. Når dette koker bryter man ned bindeveved i kjøttet og det forvandles langsomt til smeltende, myk og fuktig gelatin.

Det er denne gelatinen som gjør at kjøttet fremdeles virker saftig selv etter at muskelfibrene har tørket ut etter lang koketid. 

Godt kjøtt til gryta:

Gryten skal helst ikke koke, kun holdes akkurat på kokepunktet.

Marinere kjøttet på forhånd?

Omtrent alle regionene i Frankrike har sin egen variant av biffgryten, men oppskriften på Boeuf Bourguignon hvor kjøttet marineres 2-3 timer sammen med krydder, urter og applsin er nok den mest kjente og brukte. 

Oppskrift på klassisk biff bourguignon:

Selv om den klassiske oppskriften inneholder marinert kjøtt, betyr alikevel ikke det må marineres. Dette er en rett der kjøttet uansett trekker i den smakfulle sausen til det blir mørt og får masse deilig smak.

Keep it simple! Smakene trekker uansett inn i kjøttet i gryta, og kjøttet setter smak på sausen.
Variant av gryteretten hvor kjøttet marineres i rødvin med en krydderbukett av rosmarin, laurbær og  appelsin. Variant av gryteretten hvor kjøttet marineres i rødvin med en krydderbukett av rosmarin, laurbær og appelsin.

God tid er viktig

For å det perfekte resultatet, kan ikke matlagingen bli stresset. Smaken blir heller bedre med tiden - du kan til og med lage denne opp til tre dager i forveien.

Hvis familien din og vennene dine ikke sluker den straks, kan gryten fryses i opptil 6 måneder. Du kan med andre ord trygt lage en stor gryte og fryse ned restene. 

Soppen og bacon skal du først ha i rett før gryta skal serveres. Brun dem kjapt i pannen, ha i gryta og server!

Det beste tilbehøret til biff bourguignon

Bourguignon serveres tradisjonelt med dampede eller kokte poteter, men mange foretrekker den med potetmos.

Annen puré og mos selleripuré eller gulrotmos vil også fungere godt. Det samme vil mer utradisjonelle tilbehør som nudler, ris eller ratatouille.

Godt ved siden av:

Biff bourguignon - kjapt og enkelt

Det er ikke alltid man har tid til å lage en biff bourguignon fra bunnen av. Har du lyst på gryten i en fei, finner du den i både på nett og i kjøledisken i butikken.

Varmes opp og nytes - og den smaker like godt som hjemmelaget! Prøv den selv: