Det beste tilbehøret til tradisjonsmaten Se video

Det beste tilbehøret til tradisjonsmaten

Det ligger mye tradisjon i godt tilbehør. Kokte poteter, flatbrød, stuinger, mos og stappe passer godt til både søndagsmiddagen og hverdagsmaten.

Det er ikke bare steker og lapskaus som har lange tradisjoner - også tilbehøret kan være både tradisjonsrikt og variere fra fylke til fylke. Hvem har ikke hatt diskusjonen om hva raspeball og komle egentlig skal ha av tilbehør?

Uansett hvilke tradisjoner du har, har vi samlet noe av det vanligste tilbehøret til norsk tradisjonsmat:

Potet

Poteten er en av våre viktigste matvarer. Poteten kom trolig til Norge i ca. 1740, og ble en viktig næringskilde for å klare seg gjennom kalde vintre.

Siden har poteten hatt en fast plass på middagsbordet, både til hverdags og fest.

Enten du velger å koke, steke, bake eller stue - poteten hører definitivt hjemme i norsk tradisjonsmat!

Prøv også disse oppskriftene:

Hvordan koke poteter?

Hvordan koke poteter?

Hvordan koke mandelpoteter og andre poteter. Skal potetene trekke eller koke? Hva er forskjellen på melne og kokefaste poteter?

Stappe og mos

Kålrotstappe og rotmos er fast tilbehør til både pinnekjøtt, medisterkaker og salte pølser. Rotmos passer i tillegg ypperlig til fisk og fugl. Enkelt å lage og veldig, veldig godt.

Stapper, mos og puréer passer godt til de aller fleste middagsretter. Har du noen slappe gulrøtter eller andre rotgrønnsaker passer disse perfekt i en mos!

Flere gode oppskrifter:

Slik tilbereder du rotgrønnsakene

Slik tilbereder du rotgrønnsakene

Visste du at rotgrønnsakene kan brukes til det meste? Koke, steke, bake, glasere, som puré, stuing og i supper - det er bare fantasien som setter grenser! Her er våre beste tips og oppskrifter med høstens rotgrønnsaker.

Rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker er en av hjørnesteinene i norsk tradisjonsmat. Det beste er at de kan brukes til så mangt, og at de smaker utrolig godt.

Ertestuing

Hjemmelaget ertestuing hører med til lutefisken, men er også kjempegodt til kjøttkaker. I tillegg er det både veldig enkelt og veldig godt.

Flatbrød

Flatbrød er en annen klassiker, kjent som det trofaste tilbehøret til blant annet lys lapskaus. Et godt flatbrød skal være sprøtt og ganske tynt og oppskriften er ofte basert på lange tradisjoner.

Hos MENY finner du flatbrød blant annet som en del av Norges Matskatter-sortimentet. Se etter produktene fra Kikne Hjemmebakeri (Hedmark), Rørosbaker’n (Trøndelag) og Holmen Crisp (Oppland).