Slik tilbereder du rotgrønnsakene

Slik tilbereder du rotgrønnsakene

Visste du at rotgrønnsakene kan brukes til det meste? Koke, steke, bake, glasere, som puré, stuing og i supper - det er bare fantasien som setter grenser! Her er våre beste tips og oppskrifter med høstens rotgrønnsaker.

Grønnsakshyllene bugner av gode rotgrønnsaker året rundt, men spesielt på høsten kan du velge og vrake i delikate, norske råvarer.

Men hva passer de egentlig til, og hvordan skal du tilberede dem? Den gode nyheten er de fleste rotgrønnsakene er svært anvendelige. De passer til nesten alt! 

Prøv noen av disse til middagen:

Ovnsbakte rotgrønnsaker

Rotgrønnsakene er helt perfekt å bake i ovnen - da får de en herlig sødme. Passer spesielt godt til viltkjøtt som har mye syrlighet, men er også godt å servere til det meste av kjøtt og fisk.

Slik ovnsbaker du rotgrønnsaker:

  1. Rotgrønnsakene skrelles og deles i grove staver.
  2. Legg dem i en ildfast form.
  3. Hell over litt god olivenolje, noen dråper sitron og dryss over litt sukker.
  4. Bakes ved 180 grader til de er møre - det tar ca 1 time.
Du kan også steke kjøttet i ovnen sammen med rotgrønnsakene - bare husk et steketermometer så ikke kjøttet blir overstekt.

Lune rotgrønnsaker

Enkelt og veldig godt! En klassiker som aldri går av moten, og som i tillegg er rask og enkel å servere. 

Slik gjør du:

  1. Kutt rotgrønnsaker, som gulrot, persillerot, sellerirot og kålrot, i smale skiver eller flak.
  2. Damp eller kok i lettsaltet vann til de er knapt møre, ca 3-4 minutter.
  3. Serveres med en raus smørklatt på toppen.
Derfor bør du spise norske rotgrønnsaker

Derfor bør du spise norske rotgrønnsaker

Høsten er her, og butikkene bugner av spennende norske grønnsaker. Hvorfor er de norske grønnsakene spesielt gode? Grunnene er mange – og her får du noen av dem.

Kremede rotgrønnsaker

Kalles også stuede rotgrønnsaker og er herlig tilbehør til kjøtt og fisk.

Slik lager du stuing:

  1. Rotgrønnsakene skrelles og kuttes i like store biter.
  2. Kok grønnsakene i godt saltet vann til de såvidt er møre
  3. Kok opp fløte, ha i rotgrønnsakene og smak til med salt og pepper. Ha gjerne i hakket dill til slutt.
Høstens bønner og sopp passer også svært godt som kremet tilbehør.

Lag mos, puré og stappe

Kålrot, sellerirot, persillerot, jordskokk og rødbeter - stort sett gjør alle rotgrønnsaker seg veldig godt i puré eller stappe - sammen eller hver for seg.

Slik gjør du:

  1. Skrell og kutt grønnsakene i terninger eller skiver.
  2. Kok grønnsakene i vann, og legg gjerne en buljongterning i kokevannet.
  3. Når grønnsakene er møre, heller du av vannet og moser grønnsakene til ønsket konsistens - enten med en stavmikser eller en potetpresse.
  4. Tilsett melk eller fløte og smør til ønsket konsistens. Smak til med salt, pepper og urter etter eget ønske.

Prøv også disse oppskriftene:

Det beste tilbehøret til viltkjøttet

Det beste tilbehøret til viltkjøttet

Tilbehør er en viktig del av viltmåltidet, og sesongens sopp, bær og rotgrønnsaker er godt følge til viltmiddagen. Her er våre tips og oppskrifter på godt tilbehør til vilt!

Pannestekte rotgrønnsaker

Raskt, enkelt og veldig godt! Her kan du bruke det du har i kjøleskapet, eller velge dine favoritter!

Stekte rotgrønnsaker passer til det aller meste. Prøv dem i en spennende wok, eller som enkelt tilbehør til høstens lam.

Slik gjør du:

  1. Stek rotgrønnsaksskiver i smør eller olje til de får en gyllen farge. 
  2. Smak til med salt, pepper og gjerne urter. 

Prøv også disse oppskriftene:

Få sesongens rotgrønnsaker levert hjem: