Derfor bør du spise norske rotgrønnsaker

Derfor bør du spise norske rotgrønnsaker

På høsten bugner butikkene av spennende norske grønnsaker. Hvorfor er de norske grønnsakene spesielt gode? Grunnene er mange, og her får du noen av dem.

Knasende sprø, fargerike og svært smakfulle. De norske grønnsakene er helt uten sidestykke når det kommer til smak og kvalitet! 

Men hva er egentlig de vesentlige forskjellene på norske og importerte grønnsaker? Her er noen grunner til å velge de norske grønnsakene:

Få sesongens grønnsaker levert rett hjem:

Unikt klima lokker frem smakene

Klimaet vårt her til lands er kanskje den viktigste suksessfaktoren. Det er lyst nesten døgnet rundt på våren og sommeren, og med kjølige netter gir en unik kombinasjon. Modningen skjer langsomt og fyller vekstene med smak.

Norske grønnsaker er rett og slett smaksbomber takket være vårt unike klima her i nord. 

I tillegg dyrkes grønnsakene der de trives best i landet. Noen trives best i et fuktigere kystklima, andre liker seg best innenlands, mens flere er mindre kresne på jordsmonn og klima.

Kortreiste grønnsaker

Siden grønnsakene dyrkes i store deler av landet, vil grønnsakene være kortreiste, ferskere og ha lenger holdbarhet - disse grønnsakene bruker ikke lang tid fra de er høstet til de er i butikken!

Dermed kan du nyte ekstra spenstige gulrøtter, smaksrike reddiker og sprø sukkererter i sesong.

Ferske, nyplukkede grønnsaker lagres ikke lenge før de blir transportert videre til butikk, noe som gjør at du får de ferskeste grønnsakene rett fra norsk jord. Ikke bare smaker de godt, det er bærekraftig å velge de norske grønnsakene.

Dette er jordskokk og slik bruker du den

Dette er jordskokk og slik bruker du den

Jordskokk var svært populært i Norge før poteten kom, og med god grunn! Denne rotgrønnsaken er veldig anvendelig i en rekke måltider. Slik bruker du den fantastiske grønnsaksknollen!

Nyplukket og næringsrik

Alle grønnsaker er mest næringsrike om man spiser dem nyplukkede. Om en grønnsak lagres lenge vil næringsstoffene sakte men sikkert forsvinne. Spesielt vitamin C og visse B-vitaminer er følsomme for lang lagringstid. 

En fersk, spenstig og sprø grønnsak er dermed den mest næringsrike - og nå som de norske grønnsakene er i sesong, kommer de til butikken omtrent rett fra bonden. Ferskere blir det ikke!

Emblem
Det tar gjerne bare et par dager fra høsting til produktene kan nytes ved spisebordet, noe som merkes på smaken.
Nyt de norske grønnsakene hver dag! Anbefalt mengde er minst 250 gram grønnsaker daglig.
Se hele utvalget av rotgrønnsaker