6 sopper du bør prøve i matlaging

6 sopper du bør prøve i matlaging

Sopp smaker fantastisk, både som tilbehør og som hovedråvaren på tallerkenen. Selv om soppsesongen er på høsten, finner du fersk sopp hele året i grønnsaksavdelingen. Hva passer de ulike soppene til? Vi gir deg svarene.

Champignon, aromasopp, portobello, kantarell, østerssopp og shiitake er noen få av omtrent tusen ulike sopparter. Noen finnes kun i sesong, mens andre er tilgjengelige året rundt.

Soppsesongen er svært væravhengig, men stort sett er det sopp å finne i skogen mellom august og september.

Champignon

Denne godsaken finnes i butikkhyllene året rundt, både hele og ferdig oppskåret i skiver. Med sin glatte overflate, delikate hvitfarge og milde smak er den svært anvendelig i en rekke lunsj- og middagsretter. 

 • I sesong: Du får tak i champignon hele året.
 • Tilberedning: Rens soppen med kniv, og bruk børste for å få vekk jord og annet. Skjær av litt av stilken, og del den opp i passende biter før du legger den i stekepanna. 

Slik bruker du champignon

Champignon kan brukes til det aller meste. Stek soppen i panna med ditt favorittkrydder og lag din egen rett av den. Bruk den i sauser, supper, paier, i risotto og omeletter.

Champignon er også kjempegod på pizza, og til både kjøtt, fisk og kylling. Du kan også grille den – tre soppen på grillspyd sammen med dine favorittgrønnsaker.

All sopp har kort holdbarhet, og bør brukes kort tid etter innkjøp. Oppbevar soppen mørkt og kjølig i en papirpose. Aldri i plastpose eller boks.

Aromasopp

Er du fan av champignon? Da kommer du til å elske aromasopp! Mer smak, den har den en lekker beige-hvit farge og er skikkelig fast i fisken.

 • I sesong: Aromasopp er tilgjengelig hele året.
 • Tilberedning: Børst soppen ren, og varmebehandle den før bruk. Legg soppen i panna alene og stek den i noen minutter. Tilsett litt smør og bland godt. Når aromasoppen er lett gyllen, er den klar.

Slik bruker du aromasopp

Aromasopp har mange av de samme bruksområdene som champignon. Prøv aromasopp istedenfor champignon dersom du har for vane å plukke med deg champignon.

Stek opp en prosjon aromasopp godt innrullet i litt salt og pepper. Ha i litt rømme eller creme fraiche i stekepanna og la det surre på svak varme. Enkelt og veldig godt!

Kantarell

Kantarellen omtales ofte med det klingende navnet “skogens gull” og soppen har en stor fanskare blant kokker, matentusiaster og soppelskere.

Kantarellen markerer seg ikke bare med et vakkert utseende, den smaker også fantastisk. Smaken er sterk, karakteristisk og krydderaktig med en herlig aroma.

 • I sesong: Juli-oktober
 • Tilberedning: Børst kantarellen ren og pen, du kan også bruke en liten kniv ved behov. Del den på langs og fjern litt av stilken før du varmebehandler den. Ha litt smør eller olje i en varm panne, og stek soppen til den har en lett gyllen brunfarge.

 

 • Bruksområder: Kantarellen er i godt selskap med vilt, gjerne som en del av sausen eller som tilbehør, surret i smør. De solide aromaene og den sterke smaken gjør at den også passer perfekt i sauser og supper.
Slik plukkes, oppbevares og tilberedes sopp best

Slik plukkes, oppbevares og tilberedes sopp best

Sopp er smaken av høst, og må nytes når den er på sitt aller beste! Her gir vi deg gode råd for plukking, oppbevaring og tilberedning av sopp.

Prøv smørstekte kantareller i pannekakene - kjempegod høstmat!

Portbellosopp

Portbellosoppen er en utvokst og moden aromasopp - og den smaker godt og mye. Den har også en kraftig ettersmak som kan beskrives som litt nøtteaktig.

 • I sesong: Portobellosopp får du tak i hele året
 • Tilbereding: Fordi de brune områdene under hatten avgir farge, egner den seg best til steking eller ovnsbaking. Dersom soppen skal kokes eller surres, bør de mørkebrune områdene under hatten fjernes.
 • Bruksområder: I stuinger og sauser er denne soppen en ener. Med sin kraftige smak setter den sitt eget preg på sluttproduktet. Lag gjerne både terter og terriner av den også. Og du, dersom du vil marinere den etter at den er smakfull og helstekt, passer den kjempegodt til det også. 

Østerssopp

Østerssoppen er en svært delikat sopp. Steking bidrar til å gjøre soppkjøttet fast og lokke frem aromaene, og den knaser lett etter steking. Smaken er mild og fyldig.

 • I sesong: Østerssopp får du tak i året rundt.
 • Tilberedning: Det er viktig å børste østerssoppen ren. Skjær vekk litt av stilkenden, og bruk de små sopphattene hele. De litt større kan deles i to på langs. Som all annen sopp må den varmebehandles før bruk.
 • Bruksområder: Den gode smaken kommer ved steking. Stek til vannet har fordampet og  krydre deretter lett med salt og pepper og og tilsetter litt smør. Østerssoppen er ferdig når den er gyllen. Østerssoppen er også perfekt i asiatiskinspirerte retter og pasta. Østerssoppen kan også stues og brukes i sauser og supper.

Emblem
Grille østerssopp? Pakk den i folie sammen med dine favorittgrønnsaker, litt olje og krydder og legg den på grillen. Perfekt tilbehør til det meste!

Shiitake

Det likner kanskje på en aromasopp, men shiitake er noe for seg selv. De to soppartene er ganske like av utseende, bortsett fra at Shiitake er en anelse mer porøs og litt tørrere.

Soppen er en viktig ingrediens i det japanske kjøkkenet. Den har en fyldig smak med en god aroma, og en spesielt lang ettersmak.

 • I sesong: Du finner shiitake i butikken hele året
 • Tilberedning: Shiitakesoppen må renses og varmebehandles før bruk. Varm opp stekepannen, og stek soppen sammen med litt olje til vannet er fordampet. Deretter er det bare å krydre med salt og pepper, tilsette litt smør og steke til soppen blir lett gyllenbrun. Den kan fint serveres slik. Ellers passer den både stuet, i saus og supper.
Enten du går på soppjakt i skogen eller i butikken, er sopp fantastisk i matlagingen! Enten du går på soppjakt i skogen eller i butikken, er sopp fantastisk i matlagingen!

Sopp er faktisk ingen grønnsak

Mange tror at sopp er en grønnsak, men det er ikke riktig. Den har fått navnet sitt fordi soppen er en organisme uten blomster, blader, røtter og klorofyll.

Soppen er med andre ord en liten snylter – på grunn av det manglende klorofyllet må den hente energi fra andre levende organismer. Derfor koser den seg gjerne på råtne trestammer og skogbunner, der ivrige plukkere etter hvert tar den med hjem til kjøkkenbenken. 

Våre beste oppskrifter med sopp

Våre beste oppskrifter med sopp

Høsten byr på smakfulle råvarer, og sopp som kantarell, skrubb, piggsopp og steinsopp passer godt til friske høstdager. Her er båre beste oppskrifter med sopp til lunsj, middag og søndagsmiddag.