Hva er tofu og hvordan bruker man det?

Hva er tofu og hvordan bruker man det?

Tofu blir mer og mer populært, men mange lurer fortsatt på hva det er, hva det smaker og hvordan man bruker det.

For noen år tilbake var det «veggiser» som valgte vegetabilske produkter, i dag er det mange av oss som nyter grønne alternativ. I folkeaksjonen for en bærekraftig klode er det flere og flere som «oppsøker» Tofu. 

Hva er tofu? 

Tofu er et tradisjonelt soyaprodukt med opphav i Asia, som ofte kalles bønneost. Det lages av koagulert soyamelk, som videre er laget av soyabønner. Den er deretter presset i en form så den til slutt minner om en fetaost i utseende og konsistens. 

Det er 100% vegansk og er nøytral på smak, dermed perfekt for ulike smakstilsetninger. 

Ulike typer tofu

Det finnes ulike typer tofu fra forskjellige produsenter. De mest brukte variantene er silketofu og fast tofu: 
  • Fast tofu er egnet til å bli skåret i terninger eller skiver og stekes, baktes eller frityrstekes
  • Silketofu har en bløtere konsistens enn fast tofu. Den er egnet til bruk i sauser og supper

Andre typer tofu som finnes er:

  • Røkt tofu har en spesiell smak gjør den velegnet som erstatning for røkt kjøtt.
  • Marinert tofu legges i en marinade av for eksempel  soyasaus, eddik eller sesamolje samt diverse krydder og urter. Fersk tofu har en nøytral smak og får derfor det meste av smaken fra marinaden
  • Frysetørket tofu er meget lett og holdbar. Den skal ligge i varmt vann eller buljong før bruk, og får så en svampaktig struktur
  • Frityrstekt tofu er fast tofu som skjæres i små terninger og frityrstekes så den får en gylden, sprø overflate og en svampaktig struktur innvendig
  • Frossen tofu får vanninnholdet til å krystalliseres, noe som resulterer i dannelsen av hull. Tofuen får samtidig en gulaktig farve. Frossen tofu skal tines opp før bruk.
Alt om plantebasert drikke

Alt om plantebasert drikke

Du har sikkert hørt om mandelmelk, soyamelk, kokosmelk, rismelk og havremelk, men hva er det egentlig og hvordan kan man bruke plantebasert drikke i matlagingen? Her er alt du trenger å vite om plantedrikk!

Er tofu sunt?

Tofu er en kilde til viktige næringsstoffer. Den er rik på umettet fett, lav på karbohydrater og salt, og høy på protein. Det er et godt alternativ til tradisjonelle proteinkilder som kjøtt og egg.

Tofu skal oppbevares i kjøleskap og er merket med holdbarhetsdato, men kan også fryses.

Hvordan bruker man tofu?

Tofu har en osteaktig konsistens og nøytal smak. Det er derfor vanlig å kjøpe marinert tofu, eller marinerer den selv. 

Den er svært allsidig og kan smakssettes som du ønsker. Passer fint uansett om det er grillkveld, asiatiske smaker eller som en mild kjøtt- eller fiskeerstatter krydret med salt og pepper. 

Vegetartaco: 4 alternativer som erstatter kjøttdeig

Vegetartaco: 4 alternativer som erstatter kjøttdeig

Taco uten kjøttdeig er alt annet enn kjedelig. Her gir vi deg fire gode kjøttfrie alternativer til taco!

Tofu naturell trekker lett til seg smaker, og derfor kan du marinere den med det du ønsker at den skal smake. Dermed får man et veldig godt alternativ til kjøtt når det kommer til smak.

Vegansk taco? Krydre naturell tofu med tacokrydder, kutt opp til kjøttdeiglignende konsistens, og du har et perfekt vegansk alternativ til fredagstacoen. 

Tofu kan tilberedes på mange ulike måter. Den kan stekes til kuber med crispy skorpe, brukes i gryter, wok eller i en salat. Den kan panneres og friteres eller grilles. Den kan spises rå, kokt eller stekt.

Dårlig tid? 

Ferdigmarinert tofu er et fint alternativ når du har litt dårlig tid – denne kan kuttes og hives rett i stekepannen.