Millioner av matvarer reddet fra søpla i 2023

Millioner av matvarer reddet fra søpla i 2023

Publisert 28. september 2023
Så langt i år har MENYs kunder reddet ca. 7-8 millioner matvarer fra å ende i søpla. – På den internasjonale matsvinndagen 29. september ønsker vi å takke alle kunder som bidrar til å redde mat i vår butikker, sier Kenneth Skauge, bærekraftansvarlig i MENY.

Å bestille akkurat passe mengde ferskvarer til et supermarked er vanskelig. Tilbudskampanjer, vær, trafikk og trender er bare noen av flere faktorer som påvirker salget. 

- Ny teknologi gjør at varebestilling og logistikk i butikk blir stadig mer presist, men vi lever med en viss uforutsigbarhet. Derfor er det så viktig for oss å ha gode rutiner og løsninger som gjør at vi redder spiselig mat, sier bærekraftansvarlig Kenneth Skauge i MENY.

Nedprising av varer med kort holdbarhetsdato

Nedprising av varer med kort holdbarhetsdato

I nedprisingsdisken i MENY-butikkene får du 20-50% avslag på varer med kort holdbarhet. Disse ligger i en egen disk eller er merket med en oransje lapp. En del MENY-butikker priser også ned varer i varmeskapet i tiden før stenging.

Så langt i år har MENY solgt 4,2 millioner varer via nedprisingsdiskene, dvs. varer med kort holdbarhet som gis en prisrabatt på mellom 20 – 50 prosent. I denne disken ligger ofte middagsprodukter, sauser, oster og andre ferskvarer. 

I nedprisingsdisken kan man finne spennende mat til rabattert pris I nedprisingsdisken kan man finne spennende mat til rabattert pris

Ifølge Skauge har MENY opplevd endring i kundenes mentalitet fra nedprisingshylla ble etablert i 2012. De første årene var det en liten, diskret kundekrets. De siste årene har kundene vært «alle» og de synes ikke lenger at det er flaut å studere nedprisingshylla. 

Mange er ute etter en god deal og mange er opptatt av matsvinn.

- Begge deler er bra. Vi skal redusere vårt matsvinn med 50 prosent innen 2025 og da må vi spille på lag med kundene, sier Skauge.

Han forteller at alle de ulike nedprisingstiltakene i MENY er populære og viktige i arbeidet med å redusere matsvinnet i MENY.

Redd overskuddsmat med Too Good To Go

Redd overskuddsmat med Too Good To Go

Hver dag gjør våre butikker en innsats for å unngå matkasting. MENY samarbeider med Too Good To Go for å redde mat som er til overs.

MENYs nedprisingstiltak og resultater så langt i 2023:

 • Nedprisingsdisk med 20-50 prosent avslag på varer med kort utløpsdato.
  4,2 millioner varer er reddet så langt i år.Varer som ikke blir solgt i nedprisingsdisken legges i Too Good To Go-poser, gjerne sammen med varer fra varmeskapet og bakervarer. 270 000 poser, som i snitt inneholder 3-4 varer, er reddet via Too Good To Go i 2023.
 • Gårsdagens brød
  Selges frem til kl. 11 neste dag til kr. 15. 730 000 brød er reddet i 2023.
 • Omplassert frukt og grønt
  Frukt og grønnsaker som ikke er helt fine. De legges i et samlestativ hvor alt koster kr. 10 pr kg. 292 000 kilo frukt og grønt er reddet i 2023.
 • Syltebær
  Bær av noe dårligere kvalitet og de selges for kr. 15 pr kurv. 20 000 bærkurver er reddet i år.