Salgsboom for avfallsposer og handlenett

Salgsboom for avfallsposer og handlenett

Publisert 29. august 2023 Oppdatert 30. august 2023
Salget av plastposer har de siste fire ukene falt med 31 prosent, mens avfallsposer og handlenett har økt med henholdsvis 160 og 270 prosent. – Dette er en gledelig utvikling og viser at vaner ikke er så vonde å vende, sier bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge.

Med mål om å få ned salget av plastbæreposer, økte Handelens Miljøfond kontingenten pr solgte pose fra 1 til 2 kroner 1. august. Utsalgsprisen i MENY økte fra 3 til 4,25 kroner, inkludert merverdiavgift.

Vi bruker unødvendig mange plastposer. Sammen må vi kutte i forbruket. Handlenett og andre gjenbruksalternativer sparer miljøet, men også lommeboka

Bytt ut plastposen med handlenett og avfallsposer

Viktig med gode alternativer

Han sier at prisøkning er et effektivt, særlig i kombinasjon med andre virkemidler.  

- Vi har forsøkt å kommunisere tydelig til kundene våre, og ikke minst gi dem alternativer som gjør at hverdagen går opp. Mange har argumentert med at de bruker bæreposene som søppelpose. Nå har salget av avfallsposer på rull tatt av, sier Skauge.

MENY har de fire siste ukene solgt ca. 2,5 ganger flere avfallsposer sammenlignet med samme fire uker i fjor, tilsvarende en økning på 160 prosent. 

Bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge  er imponert over hvor fort kundene omstiller seg. Bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge er imponert over hvor fort kundene omstiller seg.
Emblem
Avfallsposer på rull, kombinert med gjenbruksalternativer til bæreposen, gir et bedre miljøregnskap enn å kjøpe bæreposer som deretter brukes som søppelpose. Dette fordi avfallsposene er tynnere og består av langt mindre plast.

Handlenett som ny vane

Også handlenettene har fått stor salgsoppgang; en økning på 270 prosent mot samme fire uker i fjor.

- Jeg er imponert over hvor fort kundene har omstilt seg. Nå er det viktige at de husker å ta med seg handlenett hjemmefra, sier Skauge.

Han forteller at MENY solgte så mange handlenett at de beklageligvis gikk tom. Nye kommer inn. I tillegg kommer et handlenett i en større størrelse.

Som medlem av Handelens Miljøfond, som jobber med en rekke plast- og miljøtiltak, er MENY forpliktet til å ta betalt for plastposene. 

- Vi kan dessverre ikke gi ut plastposer gratis som en service til kundene våre. Vi har vært forberedt på litt sure kommentarer, men våre kassamedarbeidere har heldigvis fått lite av det. Folk forstår at bruken av plast må ned. I mange land er de kommet mye lenger enn oss, i Canada blir det før årsskiftet et forbud mot plastposer, sier Skauge.