Mer klimavennlige oppskrifter

Mer klimavennlige oppskrifter

Oppdatert 25. mai 2022
Mange av oss ønsker å ta bedre valg for klima og miljø, men det er ikke så lett. Derfor har vi regnet ut klimagassavtrykket på noen gode oppskrifter for deg, slik at du enklere kan ta noen gode valg i hverdagen.

Lurer du på hvordan du kan spise litt bedre for klima? Du er ikke alene, og du er heller ikke alene om å ikke vite i hvilken ende du skal begynne. Her kommer noen gode huskeregler: 

  • Et sunnere kosthold er ofte et mer klimavennlig kosthold 
  • Fersk frukt og grønt har som regel et lavt avtrykk. Velg gjerne norsk og i sesong. 
  • Fisk er et bedre valg enn kjøtt. Hvit fisk og hvitt kjøtt, har et lavere klimaavtrykk enn rød fisk og rødt kjøtt.
  • Bønner og linser er bra.
  • Brød og rundstykker har et lavt avtrykk, velg gjerne grovt, det er bedre for deg. 
  • Melk har lavt avtrykk, fløte og ost har høyere.
Tips til mer bærekraftig handlekurv

Tips til mer bærekraftig handlekurv

Her kommer noen råd og tips til deg som ønsker å ta mer bærekraftige valg i matbutikken. Vi har stort utvalg og mange gode alternativer.

Oppskrifter med lavt klimaavtrykk

Selv med disse huskereglene kan det være vanskelig å navigere blandt oppskrifter og råvarer. For disse oppskriftene har vi gjort jobben for deg, og sjekket at alle har et klimagassavtrykk som ligger under 0,5 kg Co2e per porsjon, det tilsvarer grønt nivå i "Mitt Klimaavtrykk".

Populær hverdagsmat 

Å spise mer klimavennlig betyr ikke at du må gjøre om på alt. Sjansen er stor for at du allerede tar noen gode valg i dag.

Vi trekker først frem noen oppskrifter som pleier å være populære hos både store og små; fiskekake i pita, tomatsuppe, fiskegrateng og lasagne.

Emblem
La en dag i uken være restedag, så kaster du mindre mat. Vi har mange gode tips og oppskrifter.
Mitt Klimaavtrykk i MENY-appen

Mitt Klimaavtrykk i MENY-appen

Mange ønsker å ta mer klimavennlige valg når de handler, men vet ikke hvor de skal begynne. Derfor tilbyr vi en tjeneste som viser deg klimagassavtrykket på varene du kjøper. Vi kaller den "Mitt Klimaavtrykk".

Inspirert av ulike verdenskjøkken

Dersom du ser utover landegrensene er det utrolig mye god vegetarmat å la seg inspirere av. Gode krydder, smaksrike sauser, bønner, tofu, sopp og nøtter brukes mye istedenfor kjøtt, og er også bedre valg for klima. Prøv disse oppskriftene: 

Har du prøvd den mer klimavennlige varianter av guacamole, laget av erter? God konsistens og samme grønne, friske fargen. Prøv den du og!

Emblem
Spis mer plantebasert. Velg varer med lavt klimaavtrykk, slik som grønnsaker, belgvekster, frukt og korn. Sunne er de også! Vi har også mange gode vegetaroppskrifter.

Småretter og tilbehør

Tilbehøret er et godt tips i seg selv. Dersom du ønsker å spise kjøtt eller fisk kan du velge en mindre porsjon av dette, for så å øke mengden digg tilbehør med mye grønnsaker, bønner og belgbekster. Og dersom du har rester igjen fra maten i går, la det bli en god lunsj i dag! Mindre matsvinn er alltid en god ting! 

Emblem
Unngå å kaste mat. Kjøp kun det du trenger i ferskvaredisken og i salatbaren.

Nyhet!

MENY har nylig inngått et nytt og spennende samarbeid med Norges største vegetarentusiast Hanne-lene Dahlgren. I den sammenheng har vi fått låne noen av hennes mest populære oppskrifter, og i fremover vil det komme mange fler. Alle disse oppskriftene også et samlet klimagassavtrykk på under 0,5 kg Co2e per porsjon. Les mer om samarbeidet her:

MENY + Hanne-Lene = Sant

MENY + Hanne-Lene = Sant

Vi i MENY inngår nå et spennende samarbeid med Norges største vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren. Sammen ønsker vi å inspirere kundene våre med smaksrike, grønne oppskrifter og gjøre det enklere å velge mer klimavennlig i en hektisk hverdag.