Ribbe - klassisk oppskrift

Det er ikke mange norske hjem uten ribbe i løpet av jula, og det store samtaleemnet er om svoren er like sprø som i fjor. Under finner du noen lure knep for å få den beste ribba.
Ribbe - klassisk oppskrift

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Beregn ca. 500 g ribbe per person; da har du også til jule frokosten.
  2. Påse at ribben er rutet godt ned i svoren, hvis ikke bruk en skarp kniv.
  3. Gni inn ribba godt med salt og pepper 1-3 dager før steking for bedre smak. Legg den med svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig.
  4. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett (oppned) under, slik at ribba er litt høyere på midten, men nogenlunde lik høyde på begge sider.
  5. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med ribben i med aluminiumsfolie.
  6. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
  7. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 °C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 1 1/2 -2 time for familieribbe).
  8. Ikke sprø svor? Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren.
  9. La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.
  10. Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær med mer.