Ribbe - klassisk oppskrift

Oppskrift på klassisk juleribbe med sprø svor og god smak. For best smak, klargjør svineribba 1-3 dager før. Under finner du lure tips for å få den beste ribba med sprø svor.
Ribbe - klassisk oppskrift

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Tips!

Beregn ca. 500 g ribbe per person; da har du også til jule frokosten.

Slik gjør du

  1. For best smak, begynn 1-3 dager før steking. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Påse at ribben er rutet godt ned i svoren, hvis ikke bruk en skarpere kniv.
  2. Gni inn ribba godt med salt og pepper, legg den med svorsiden ned i en form, dekk den med aluminiumsfolie og sett kjølig i 1-3 dager før steking.
  3. Før steking, legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett (opp-ned) under, slik at ribba er litt høyere på midten, men nogenlunde lik høyde på begge sider.
  4. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med ribben i med aluminiumsfolie.
  5. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
  6. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 °C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 1 1/2 -2 time for familieribbe).
  7. Ikke sprø svor enda? Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk grillfunksjon på ovenen. Følg med så du ikke brenner svoren.
  8. La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.
  9. Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær med mer.