Klassisk elgstek

Klassisk elgstek

Ingredienser

Elgstek

1,5 kg elgstek
2 kvaster timian
1 stk løk, stor
1 stk gulrot, stor i biter
8 stk einebær, knuste
5 dl vann, eller kraft
salt
pepper

Grønnsaker

4 stk gulrøtter
200 gr rosenkål
2 stk rødbeter, store
2 stk polkabeter, store
8 stk sjalottløk

Röstipoteter

10 stk poteter
1 stk løk, stor, finsnittet
salt
pepper

Saus

6 dl kraft fra elgsteken
2 ss smør
2 ss hvetemel
5 skiver brunost
2 ss rømme
3 ss sterk kaffe
3 stk einebær, knuste
salt
pepper

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Middels

Elgkjøtt er en fantastisk råvare! Prøv en fantastisk oppskrift på elgstek sammen med saus til elg, og høstens grønnsaker og beter. Perfekt festmat til de mørke høstkveldene. Rødbeter tilfører både sødme og dybde sammen med polkabete. Dessuten tilfører disse flotte farger til tallerkenen sammen med grønn rosenkål og oransje gulrot.

  1. Finn frem alle ingrediensene.
  2. Gni steken inn med salt og pepper og brun den på alle sider på høy varme i en jerngryte eller panne. Legg steken i en ildfast form eller gryte sammen med løk, gulrot, einebær og frisk timian. Hell på vannet/kraften.
  3. Stikk et steketermometer inn i kjøttet og stek i ovnen på 175 grader til termometeret viser 65 grader. Da er steken rosa. Ved 70 grader er den helt gjennomstekt.
  4. Skrell gulrøttene og skjær dem i skiver. Rens og vask rosenkålen. Rens småløken. Kok grønnsakene nesten møre i saltet vann, hell av vannet og sett til side.
  5. Vask og skrubb rødbeter og polkabeter. Rødbetene deles i terninger og kokes nesten møre før vannet helles av og de settes til side. Polkabetene skjæres i tynne skiver og settes til side rå.
  6. Skrell og riv potetene på et rivjern på den grove siden. Ha de revne potetene i et dørslag og press ut væsken. Bland poteten i en bolle sammen med den finsnittede løken, salt og pepper. Varm smør i en panne. Press potetblandingen ned i pannen og stek på middels varme i 15-20 minutter på hver side. For å snu potetkaken legger du en tallerken over pannen som dekker den helt, snur pannen opp-ned så potetkaken havner på tallerkenen, og lar den så skli ned i pannen igjen.
  7. Ta steken ut av ovnen og gryta, og la den hvile i 15 minutter. Sil av kraften som skal brukes til saus. Lag en oppbakning av smør og mel. Oppbakningen skal frese i gryta til den er fin og brun i fargen. Spe på med kraft og la koke godt i noen minutter mens du rører. Smak sausen til med brunost, kaffe, knuste einebær, rømme, salt og pepper. For en mørkere brunfarge kan du bruke sukkerkulør i sausen helt til slutt.
  8. De kokte gulrøttene og rosenkålen freses raskt i litt smør og en klype sukker og salt i en gryte for seg, og rødbetene og polkabetene i en gryte for seg. Tar du alle grønnsakene i én gryte blir alt farget av rødbeten! Skjær steken i skiver og servér med saus, röstipotetstykker og glasserte beter og grønnsaker.

Tips

Steken bør være romtemperert før du begynner å tilberede den. Et par timer på kjøkkenbenken er fint.

Relaterte oppskrifter