Vaffeldagen - 25. mars

Vaffeldagen - 25. mars

25. mars hyller vi den herlige hjerteformede godsaken vaffel! Les hva som er opphavet og grunnen til at vi feirer vaffeldagen og bli inspirert av gode oppskrifter på ulike varianter av vafler.

Du trodde kanskje at vaffeldagen var en urnorsk tradisjon, men den inngår faktisk i rekken av tradisjoner vi har importert fra utlandet - denne gangen fra Sverige.

Gjør det enkelt med ferdige vafler og vaffelmiks

Derfor feirer vi vaffeldagen 25. mars

Fra middelalderen feiret vi Vår frue (jomfru Maria) den 25. mars fordi det var dagen hun fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde Jesusbarnet akkurat ni måneder senere. 

I Sverige har vaffelen blitt et symbol på at vinter blir til vår, og tradisjonen har spredd seg til mange land.

Det gode tilbehøret til vaflene:

Slik lager du gode vafler

Slik lager du gode vafler

Nordmenn elsker vafler, så hva gjør man når vaffelstekingen ikke går helt etter planen? Vi gir deg våre beste tips mot vafler som sitter fast i vaffeljernet, vafler som ikke blir sprø eller luftige og vafler du ikke får myke nok.

På vaffeldagen er det lov å feire litt ekstra. Hva er vel bedre enn duften av nystekte vafler og smaken av de myke hjertene med søt brunost og smør, eller syltetøy og rømme?

Gode oppskrifter på vafler

Lag klassiske vafler, rømmevafler vaffelkake, grønnsaksvafler eller litt grovere vafler. Vi har samlet våre beste oppskrifter på vafler:

Klassiske rømmevafler

Tykke og gode vafler med rømme, helmelk og vaniljesukker - akkurat slik bestemor laget dem. Topp gjerne med et enkelt syltetøy av skogsbær.

Emblem
Vaffeldagen skal i følge historien komme av at “Vårfrudagen” slurvete uttalt, ble til “Våffeldagen”.

Enkel og rask vaffelkake

Med søt krem, friske bær og revet sjokolade blir dette en favoritt du enkelt kan by på når du får uventede gjester på døren eller har lyst på både vafler og kake. Perfekt på vaffeldagen!

Litt grovere vafler

Søtt og salt sammen er en slager hos mange, hvorfor ikke lage matpakkevafler med ost og skinke? Bruk gjerne oppskrift på grove vafler til denne varianten og legg ved et eple så er dette helt topp i skolesekken.

Litt annen smak på vaflene? Kardemomme og kanel er vanlige krydder å bruke for spennende smak. Prøv også å ha i gulrot, sjokolade, blåbær, appelsin, eple, hasselnøtt eller ost i røren.

Gøyale grønnsaksvafler

Har du noen urter og grønnsaker til overs? Riv dem på et råkostjern, visp sammen med egg og stek dem i et vaffeljern. Grønnsaker utkledd som vaffel er en kjempefin måte å få i barna mer grønnsaker på.

Perfekt dessert med vafler

Vafler er ikke bare kos til kaffen eller når du får gjester på besøk, det er også en perfekt dessert som enkelt kan spises året rundt.

Topp med iskrem, pisket krem, friske bær eller smeltet sjokolade - her er det bare fantasien som setter grenser! 

Søte belgiske vafler

En belgisk vaffel er fremdeles en vaffel, så er du lei av de hjerteformede, tynne vaflene, kan du prøve deg på belgiske vafler.

Har du ikke belgisk vaffeljern? Hos MENY finner du ferske belgiske vafler hver dag 

Få belgiske vafler levert på døra: