Bløtkokt eller hardkokt egg?

Bløtkokt eller hardkokt egg?

Den norske befolkningen er delt på midten når det kommer til hvordan de liker egget sitt kokt, og jo eldre du er, jo bløtere blir det. Egg spises over hele verden og 8. oktober feires verdens eggdag!

Egg spises over hele verden, i alle kulturer, i fattige så vel som i rike land. Egg er lett tilgjengelig og oppbevares i verdens mest naturlige emballasje – eggeskallet. Egg er en unik matvare og fortjener sannelig sin egen dag!

Verdens eggdag feires 8. oktober i 2021

World Egg Day markeres i hele verden den andre fredagen i oktober. I år blir det fredag 8. oktober. Unn deg noe godt med egg den dagen, du også!

Hva består et egg av?

Egg inneholder blant annet A-, B-, D og E-vitamin, jern, sink og selen, i tillegg til en lang rekke andre mineraler og sporstoffer. De fleste næringsstoffene er konsentrert i eggeplommen.

Andelen plomme og hvite endrer seg litt med størrelsen på eggene. De aller største eggene har større andel plomme i forhold til hvite, og med små egg er det omvendt. Det er omtrent like mye eggeskall på hvert egg. Det betyr at stor egg har tynnere skall enn små.

Visste du at et egg veier 63 gram i gjennomsnitt? Visste du at et egg veier 63 gram i gjennomsnitt?

Hardkokt eller bløtkokt?

Den norske befolkningen er delt på midten når det kommer til hvordan de liker egget sitt kokt, og jo eldre du er, jo bløtere blir det.

Bare tre av ti mellom 18 og 29 år spiser bløtkokt egg, mens hele seks av ti av dem over 60 gjør det samme. Årsaken til den store forskjellen er i skrivende stund en gåte, men vi kan anta at de eldre er mindre sensitive for konsistens og ikke like kresne i matveien.

Etterhvert som vi blir eldre, øker preferansen for bløtkokte egg. Etterhvert som vi blir eldre, øker preferansen for bløtkokte egg.

Vokser av oss kresenheten

Forskning viser at vår evne til å oppleve smaker både utvikler seg og dempes etter hvert som vi blir eldre. Det kan forklare hvorfor morfar syns sild på boks er helt nydelig, og kanskje også hvorfor bløtkokte egg vokser på deg med alderen.

Er du ung og syns rennende plomme er ekkelt? Da kan du glede deg til du blir 60. Mest sannsynlig vil de bløtkokte eggene skli ned på høykant innen den tid. Om ikke sansen for bløtkokt egg er en utdøende preferanse, da?

3 gode grunner til å velge økologiske egg

3 gode grunner til å velge økologiske egg

Stadig flere velger økologisk når de handler egg. Her er tre gode grunner til hvorfor.