Slik steker du laks Se video

Slik steker du laks

Laks er en fantastisk råvare, men hvordan tilbereder du den egentlig? Enten du skal steke laks i panne eller ovn, ønsker man at resultatet blir saftig og godt. Her viser vi deg hvordan!

Det er lett å tro man ikke liker fisk når man bare har smakt tørre og overstekte fiskestykker. Prøv disse tipsene, og du vil få smakfull og saftig laks - hver gang.

Emblem
Her tar vi utgangspunkt i tint eller fersk laks. Dersom du skal steke laks som fremdeles har litt frost i seg, er det viktig å beregne noen minutter ekstra i steketid.

Slik steker du laks i stekepanne

 1. Varm opp stekepannen til middels høy temperatur og ha i stekefett.
 2. Stek med skinnsiden ned. Er fileten skinnfri, stek med siden det var skinn på.
 3. Stekes i 2-3 minutter på hver side. Unngå å snu for mye på laksen, den flaker seg fort.
 4. Trekk pannen vekk fra varmen og la laksen hvile i 30 sekunder
 5. Fjern laksen fra stekepannen og la den hvile i 5 minutter.

Bruk romtemperert laks om du har mulighet til det. Da blir den raskere ferdig, og stekeresultatet blir jevnt.

Et godt triks her er å velge laks med skinn. Skinnet holder kjøttet sammen, holder formen til du skal snu laksen og holder laksen saftig og god. Skinnet er også svært enkelt å fjerne når laksen er ferdig stekt.

Få fersk laks levert hjem:

Slik baker du laks i ovn:

 1. Legg laksen i en ildfast form. Dersom laksen har skinn, legger du skinnsiden ned. Det er også vanlig å steke laks på en seng av grønnsaker om du ønsker å steke alt samtidig - men husk at grønnsaker ofte har lenger steketid enn laksen.
 2. Stekes midt i ovnen på 180 grader.
  Steketiden ut i fra laksestykket:
 • Hel laks: ca 45 minutter
 • Hel filet: ca 15-20 minutter
 • Skiver: ca 15-20 minutter
 • Porsjonsfilet: ca 10-15 minutter.

Er det første gang du steker laks i din ovn og du steker uten steketermometer, sjekk laksen jevnlig.

Laks er en smaksrik, saftig fisk som passer til det aller meste Laks er en smaksrik, saftig fisk som passer til det aller meste

Å steke laks i ovnen er utrolig lett og gir et godt resultat gang på gang. Du kan ovnsbake alt av laks, så om du vil helsteke laks, laksefilet eller bare steke et par porsjonsstykker er ovnen et godt valg.

Emblem
Steketid er avhengig av tykkelsen på laksestykket du skal steke. En filet er rask mat og tar sjeldent mer enn 15 minutter!
Så enkelt trekker du fisk

Så enkelt trekker du fisk

Saftig, kokt fisk er lett å lage og minst like enkelt å servere. Til tross for at vi ofte sier at man koker fisk, skal den faktisk ikke koke. Se hvor enkelt du kan posjere rød og hvit fisk som laks, ørret, skrei, kveite og torsk!


Slik ser du om laksen er ferdig

Laks er en fisketype som flaker seg lett. Det vil si at kjøttet enkelt deler seg i flak ved lett press, og det er en god indikator på om laksen er ferdig.

Bruk en gaffel og trykk lett på laksen. Hvis den deler seg lett i flak, er den ferdig. Trykk på den tykkeste delen av laksen, det er den som bruker lengst tid på å bli ferdig.

Prøv deg fram! Kanskje du oppdager en ny måte å tilberede laks på?

Laks er kjapp mat, og tar lett til seg smaker. Laks passer dermed godt til i mange retter Laks er kjapp mat, og tar lett til seg smaker. Laks passer dermed godt til i mange retter

Ikke stek laksen for lenge

Laks er en fantastisk råvare med utallige bruksegenskaper – men det aller viktigste er at den blir tilberedt riktig. Fisk trenger sjeldent å tilberedes lenge, og hvis man oversteker laksen får man et tørt og smakløst resultat.

Laks er ferdig når den har en kjernetemperatur på 60 grader. Det som er viktig å tenke på, er at kjernetemperaturen fremdeles stiger i det man tar den ut av ovnen. Ta ut laksen når temperaturmåleren viser 57 grader, og du har perfekt laks når den skal serveres.

Slik griller du laks

Slik griller du laks

Laks på grillen er sunt, godt og veldig enkelt. Vi gir deg tipsene for perfekt grillet laks, både direkte på grillen, i aluminiumsfolie, på engangsgrillen og på grillspyd.