Friske fakta om appelsinen

Friske fakta om appelsinen

Visste du at...
  • Ordet appelsin er hentet fra det tyske ordet Apfelsin, og har betydningen kinesisk eple. Noen forskere hevder at appelsinen stammer fra området mellom det sørvestlige Kina og nordøstlige India, mens andre igjen holderen knapp på området mellom det sørlige Kina og Vietnam.
  • Fra 1500-tallet var planten kjent i Europa som prydbusk, mens fruktproduksjon startet på begynnelsen av 1800-tallet. Appelsinen kom til Norge på slutten av 1800-tallet, men det skulle ta mange år før den ble allemannseie. Frem til 1956 hadde vi nemlig importbegrensninger på sitrusfrukter her til lands, og appelsiner var derfor sjeldenvare.
  • Da reguleringen opphørte gikk appelsinsalget til værs. Nordmenn likte best søte appelsiner og de søteste kom i siste del av appelsinsesongen, som var rundt påsketider. Dermed falt høysesong og høytid sammen i tid – noe som skapte tradisjonen med appelsiner i påsken.
  • Den spennende sortsutviklingen de senere årene, gjør at vi nå i 2016 kan glede oss over friske og søte appelsiner året rundt.