Alt du trenger å vite om potet
Poteten kom til Norge for flere hundre år siden, og er fremdeles en av grønnsakene de fleste av oss gjerne har i kjøleskapet til enhver tid. Den kan kokes, stekes, gratineres, dampes, grilles og bakes, og kan både være hovedingrediensen eller tilbehøret på tallerkenen.
Få dine favorittpoteter levert hjem
Slik oppbevarer du poteter
Poteter holder seg generelt godt, men er ikke så godt som folk flest tror. Det er fort gjort å plutselig finne noen skrukkete poteter med spirer innerst i kjøleskapet.
- Oppbevares mørkt og kjølig (4-8 grader). Legg dem i en tykk pose eller boks for best holdbarhet.
Kan man bruke poteter som har blitt myke og skrukkete?
Dersom du klarer å skrelle potetene, kan du gjøre det og legge dem i isvann. Om de er umulige å skrelle, er de dessverre kompost!
Om poteten er fin men har noen spirer, kan disse kan bare skjæres eller knekkes av. Potetene er like gode og klare til bruk.
Kokefaste eller melne poteter?
Det er ikke alltid så lett å huske hvilke poteter som skal brukes til hva. Les mer om det i artikkelen under.
- Kokefaste poteter
Amandine, Asterix, Beate, Hassel, Folva, Rutt (nypotet) - Melne poteter
Mandel, Kerrs Pink, Pimpernel, Ringerikspotet, Gulløye
Hvor kommer poteter fra?
Poteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men har spredd seg som en viktig basisråvare over store deler av verden. Den kom til Norge før 1750, og poteten har vært en folkekjær grønnsak siden den tid.
I dag finnes det over 100 ulike potetsorter, og flere av dem dyrkes i Norge.
Hva inneholder potet?
Potet er en naturlig kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Kostfiber bidrar til en metthetsfølelse som varer.
Vitamin C har mange viktige oppgaver, blant annet å bidra til et normalt immunforsvar og redusere tretthet og utmattelse.Vitaminet kan også øke opptaket av jern i kroppen.
Se vårt store utvalg av poteter:
Noen av våre mest populære oppskrifter med potet
Kanskje spiser du allerede mye kokte og ovnsbakte poteter? Her er noen populære oppskrifter med det lille ekstra.
Hasselbackpoteter
Disse potetene er nydelig tilbehør til for eksempel biff, kylling, svinefilet eller hvit fisk. Bruk kokefaste poteter og skjær dem nesten gjennom i tynne skiver. Krydre med flaksalt, urter, olje og smør som får trekke inn og gi massevis av god smak mens de ovnsbakes.
Fondantpoteter
Disse potetene er både sprø og myke på en gang. Når de kokes i kraft, får de en kraftig smak og blir fantastisk møre. Skikkelig digg tilbehør til festmåltider med kylling, fisk eller storfe.
Patatas bravas
Patatas bravas betyr ildfulle poteter på spansk og er en av de mest populære, tradisjonelle tapasrettene. Ovnsbakte poteter servert med en spicy tomatsaus og ofte aioli.
Bruk opp restene
Vi tar også med to av våre beste restetips når du har kokte poteter til overs. Prøv myke potetflatbrød eller knuste poteter med flaksalt og urter.
Myke potetflatbrød
Oppskrift på myke og smakfulle flatbrød av potet, og disse kan fint erstatte naanbrød til indisk mat. Lag dem gjerne av rester om du har noen kokte poteter til overs fra middagen.
Smashed potatoes - knuste, sprø poteter
Lag digg potetsnacks! Disse knuste potetene har gått som en farsott på Tik Tok, og er kokte poteter som moses flate, krydres og ovnsbakes til de blir sprø i kantene. Nyt dem som snacks med dip, eller tilbehør til tapas, middag eller som en varmrett på koldtbordet.