Slik tilbereder du rosenkål
De fleste kjenner den nok som tilbehør til julematen. Men visste du at den smaker like godt resten av året også. Prøv den til kjøtt, vilt, kalkun og fisk.
- I sesong: August - Desember
- Smak: Nøtteaktig, med innslag av pepper
- Oppbevaring: I kjøleskapet 0-4 grader, i en tett plastpose
Rosenkål holder seg i kjøleskapet et par uker. De kan også fryses, men da må de forvelles først.
Forvelling
Rosenkål egner seg godt til frysning, men da må den forvelles først. Slik har du tilgang på gode råvarer i sesong enda lengre.
Slik forveller du rosenkål
- Kutt av stilkfestene og fjern de ytterste bladene
- Ha rosenkålen i et dørslag
- Sett dørslaget i en kjele med kokende vann slik at vannet står over kålen
- Kok et par minutter
- Flytt rosenkålen over i isvann til avkjøling - la de ligge et par minutter
- La de renne godt av seg, pakk og frys de ned
Forskjellen på grønn og lilla rosenkål
Både grønn og lilla rosenkål er små kålsorter med masse smak, den største forskjellen er fargen. Den vanligste rosenkålen er helgrønn i fargen, mens den lilla er både lilla og grønn i fargen.
- Lilla rosenkål er en krysning mellom rødkål og grønn rosenkål - som den har arvet sin smak fra. Den har den karakteristiske kålsmaken, men er noe søtere enne den grønne.
- Grønn rosenkål er noe bitrere i smaken, med litt sødme og mye kålsmak. Er man uheldig å koker den for lenge blir den bitre smaken enda mer fremtredende.
Dette kan du bruke rosenkål til
Lilla rosenkål tilberedes på samme måte som den grønne, men trenger litt lenger tilberedningstid. Husk å kutte av stilkfestet og fjern de ytterste bladene før du begynner.
Steking
Pannesteking gir rosenkålen en herlig sprø overflate og den blir saftig på innsiden.
Slik steker du rosenkål
- Kutt av stilkfestene og fjern de ytterste bladene
- Ha smør i en panne på medium høy varme
- Stek i ca. 8-10 minutter
- Rist på pannen underveis slik at varmen fordeler seg god
Koking
Rosenkål er enkelt å koke, men pass på tiden! Koker den for lenge blir den bitter i smaken.
Slik koker du rosenkål
- Kutt av stilkfestene og fjern de ytterste bladene
- Kok opp lett saltet vann
- Ha i rosenkålen og la koke i ca. 3–4 minutter på medium høy varme
Ovnsbakt
Ovnsbakt rosenkål blir møre og gylne i kantene. Del gjerne rosenkålen i to for en kortere baketid.
Slik ovnsbaker du rosenkål
- Kutt av stilkfestene og fjern de ytterste bladene
- Ha rosenkålen i en ildfast form
- Ringle over olivenolje og krydre med salt og pepper
- Bak midt i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter
Smørdampet
Smørdampet rosenkål gir den tradisjonelle kokte rosenkålen et lite løft. Del rosenkålen i to for kortere dampetid.
Slik smørdamper du rosenkål
- Kutt av stilkfestene og fjern de ytterste bladene
- Finn frem en kjele og fyll med ca 2 cm vann slik at bunnen dekkes
- Kok opp vannet, tilsett 2 ss smør
- Legg i rosenkålen og ha på et lokk
- La koke på høy varme i 3-5 minutter
- Hell av vannet, dryss over flaksalt og friske urter
Slik bruker du rosenkål
Rosenkål passer perfekt som tilbehør til kjøtt, vilt, kylling og fisk. Den kan også wokes, eller tilsettes i en salat.
Karamellisert rosenkål som tilbehør
Oppskrift på karamelliserte rosenkål som er full av god smak og gir deg en herlig smakskombinasjon av søtt og salt. Perfekt som tilbehør til vilt, svin eller vegetarretter.
Parmesangratinerte rosenkål
Parmesangratinerte rosenkål er utrolig enkelt å lage og et ypperlig tilbehør til lune middager. Prøv deg gjerne fram med ulike ostetyper for ekstra smak.
Stekt rosenkål med druer
Stekt rosenkål med druer, valnøtter, hvitløk, honning og krydder ser ikke bare lekkert ut men smaker fantastisk. Passer perfekt som tilbehør til kjøtt, svin og kylling. Denne retten er proppfull av spennende smaker og vil garantert imponere.
Rosenkål med bacon
Rosenkål med sprøstekt bacon og valnøtter er nydelig tilbehør til det meste av julemat, kalkun og vilt. Det er også et populært innslag på koldtbordet.