Alt du trenger å vite om agurk

Alt du trenger å vite om agurk

Agurken er en velkjent grønnsak, og anvendelig som den er, kan den brukes til det aller meste. Her kan du lære noen nyttige fakta, som når agurken er i sesong, oppbevaring, og hva den kan brukes til!

Agurk kan brukes til så mangt! Agurken vi spiser mest av i Norge er slangeagurk. Vi bruker den ofte i salater og som middagstilbehør, men den er også god å sylte, eller å bruke i juice og smoothie.

  • Smak: Mild og leskende

  • Sesong: Hele året

Hvordan dyrkes agurken?

Slangeagurken har opprinnelse i India, men kom til Norge allerede på 1600-tallet. Den vokser på høye agurkplanter, og kan dyrkes utendørs i de varmeste strøkene her i landet. Mesteparten av dyrkingen i Norge foregår likevel i drivhus, helt fra Agder i sør, til Trøndelag i nord.

Oppbevaring av agurk

Agurken er en skjør grønnsak, og tåler verken veldig lave eller høye temperaturer. Den får nemlig kjøleskader i kjøleskapstemperatur. Da blir den fortere myk, og smaken er heller ikke like god. Ved for høye temperaturer vil agurken tørke ut, og modnes fortere. 

Den optimale temperaturen å oppbevare en agurk på er 12-14 °C.

Men hvor skal den da oppbevares? Det beste er faktisk om du lar agurken ligge på kjøkkenbenken med plasten på. Plasten beskytter mot uttørking og modning. Om du har delt opp agurken, er det bare å dekke den til med mer plast!

Emblem
Agurk får kuldeskader under 8 grader, og bør derfor ikke oppbevares i kjøleskap.
Riktig oppbevaring av frukt og grønt

Riktig oppbevaring av frukt og grønt

Oppbevarer du frukt og grønnsaker riktig holder de seg friske og fine lenger, og du slipper å kaste mat unødvendig. Her får du noen enkle tips til hva du bør oppbevare hvor.

Forskjellen på agurk og squash

Agurk og squash ligner hverandre i utseende, men smaken og bruksområdene er forskjellige. Squashen er litt kortere og rundere enn agurken, i tillegg til at skallet til squashen vanligvis er glattere enn på agurken. 

  • Squash har en nøytral smak, men den trekker enkelt til seg smak! Derfor egner squash seg godt til varmebehandling, og kan brukes i alt fra gryter og wok til grilling.
  • Agurk har en mild smak, og spises som oftest rå. Agurken kan også varmebehandles, selv om det er mindre vanlig.
Dette kan du bruke squash til

Dette kan du bruke squash til

Squash eller zucchini likner kanskje mye på agurk, men i motsetning til sin grønne slektning, er den perfekt til både varme og kalde retter. Slik bruker du den på nye og spennende måter!

Hva inneholder agurk?

En agurk består av hele 96% vann, og har derfor lavt energinnhold. Den er likevel rik på kostfiber, som gir agurken fast konsistens. Agurken inneholder også mange vitaminer og mineraler, som C-vitaminer, B-vitaminer, kalsium, magnesium, sink og jern. 

Agurken er i tillegg rik på antioksidanter, så dette er en snack du kan spise med god samvittighet!

Emblem
For å få mest mulig næring ut av en agurk, bør den spises med skallet på! Agurk med skall har nemlig høyere innhold av kostfiber enn agurk uten skall.

Kjøp agurk i sesong året rundt:

Hvordan sylte agurk?

Sylteagurk er syrlig og smaksrikt, og du kan enkelt lage din egen, hjemmelagde krukke med sylteagurker!

Hva slags agurk du velger å bruke er opp til deg - du kan bruke vanlig slangeagurk som du deler opp i store biter eller skiver, men du kan også bruke små snackagurker om du har tilgang på det.

Sylteagurkene skal helst stå i 2-3 uker før man kan spise dem, men til gjengjeld holder de seg opptil flere måneder i kjøleskapet. 

Emblem
Agurk botanisk sett er en frukt? Den blir likevel oftest omtalt og brukt som en grønnsak.

Slik kan du bruke agurk

Har du prøvd agurk på disse måtene før? Her har vi noen oppskrifter og tips til hvordan du kan bruke den allsidige grønnsaken!

Frisk smoothie med agurk og mango 

Agurk passer godt sammen med mango, og i denne oppskriften kan du enkelt se hvordan man lager en forfriskende og kald smoothie med agurk!

Salat med grillet agurk

Hva med å grille agurken? Her serveres den sammen med vårløk, gressløk, og en god mangodressing. Perfekt tilbehør om sommeren!

Tabbouleh 

I denne salaten med opprinnelse fra midtøsten kutter man agurk, tomater, og granateple i ørsmå biter, og smaker til med urter og krydder. Herlig forfriskende!

Klassisk tzatziki

Tzatziki er et av de mest populære bruksområdene til agurk, og det er veldig enkelt å lage. Passer godt til de fleste typer fisk og kjøtt, eller som en god dipp.