Slik baker du allergivennlige julekaker

Slik baker du allergivennlige julekaker

Er du allergisk, intolerant eller får du kanskje besøk av et familiemedlem som har allergier? Dette er våre beste oppskrifter på allergivennlig julebakst for de som ikke tåler gluten, melk og laktose, egg og flere allergener.

Julekaker inneholder ofte melk, smør, hvetemel, egg og andre ingredienser mange kan være allergiske, intolerante eller overfølsomme mot.

Det kan gjøre at julebaksten føles veldig ekskluderende for enkelte. I tillegg er det ikke alltid like enkelt å bake gode julekaker med erstatningsprodukter. Så hvordan kan man egentlig lage klassiske julekaker uten de tradisjonelle ingrediensene?

Julekakene kan fint bakes uten både smør og hvetemel uten at det går på bekostning av smaken! Julekakene kan fint bakes uten både smør og hvetemel uten at det går på bekostning av smaken!

Oppskrifter laget av vår Fri For-spesialist

Vi har smakt oss frem til de beste oppskriftene på alternativer til julekakene, slik at du kan bake god julebakst til deg selv eller andre som er allergiske.

Oppskriftene er laget av Sissel Brustad, vår Fri For-spesialist, som har lang erfaring med allergivennlig mat og utdanning innen ernæring. 

Spør Sissel om allergivennlig mat

Spør Sissel om allergivennlig mat

Har du spørsmål om erstatningsprodukter, oppskrifter eller matlaging til noen med allergi? Vår allergispesialist Sissel svarer deg gjerne!

Pepperkaker uten melk og gluten

Allergivennlige, sprø pepperkaker? Det høres nesten for godt ut til å være sant, men disse pepperkakene smaker like godt som originalen - om ikke bedre. Denne oppskriften har faktisk blitt omtalt som julens aller beste på God morgen, Norge!

Krumkaker uten egg, melk og gluten

Krumkaker er et stort savn for mange som har allergi, spesielt til jul og andre høytider. Krumkakene er også en av de 7 slag til jul, og å kunne by en allergiker på trygge krumkaker vil garantert bli satt pris på!

Risboller uten egg og melk

Risboller er en av julens favoritter, en julekake av puffet ris og sjokolade, som er enkel å lage. Perfekt når barna vil være med på kjøkkenet. Denne oppskriften passer for deg med melkeallergi og er også fri for egg.

Allergivennlige lussekatter

Lussekatter er et must til Luciadagen 13. desember, og å ikke kunne spise den gylne baksten er ganske leit når man er allergisk mot gluten, melk eller egg. Derfor har vi både oppskrift på lussekatter uten gluten for deg med cøliaki, og uten egg og melk. 

Lag lussekattene noen dager før 13. desember, og de frys de ned etter steking. Varm dem opp rett før servering, og du kan nyte gode lussekatter selv om du ikke har tid til å bake på Luciadagen.
Slik former du lussekatter

Slik former du lussekatter

Skal du bake lussekatter til Lucia? Her viser vi deg 6 måter å forme lussekattene i ulike former og figurer, blant annet klassisk lussekatt, Lilje og Prestens hår.

Brune pinner uten gluten

Denne oppskriften på brune pinner er minst like godt som originalen! Brune pinner er en populær julekake, og er et must til jul. Denne kan også justeres om du ikke tåler egg!

Glutenfrie serinakaker

Serinakaker er enkle å lage og er blant de mest populære småkakene som lages til jul. Denne oppskriften er et godt alternativ til de som må spise glutenfritt da den ikke inneholder gluten, uten å gå på kompromiss av smak.

Havreflarn uten egg og melk

Lag allergivennlige havreflarn uten egg og melk! Disse sprø, flate julekakene er nesten som kjeks, og denne varianten passer både for de med egg- og melkeallergi.

Allergivennlige gule bomber

Kan det blir bedre enn små mandelkaker med deilig suksesskrem? Denne julekaken har blitt superpopulær de siste årene og smelter i munnen. 

Denne oppskriften er helt uten egg, og kan enkelt lages uten melk.