Velg riktig brunost til jul

Velg riktig brunost til jul

Ingenting er så norskt som brunosten, og i jula spiser vi ekstra mye av den. Men hvilke brunost skal du velge til julefrokosten?

Brunost er nok et særnorsk produkt, men spises også i både Sverige og Danmark. Brunost, eller mysost har vært laget i Norge i lang tid, og de første skriftlige nedtegnelser stammer den fra 1646. I denne tiden var dette mager mysost av forskjellig kvalitet.

Alt du trenger å vite om brunost

Alt du trenger å vite om brunost

Den erkenorske brunosten er både elsket og hatet for sin særegne smak og farge. Hvor kommer den fra, hvordan blir den laget og ikke minst: Hvorfor er brunost brun? Her får du svarene på alt du måtte lure på om brunost!

Tradisjonsrik julebrunost

Det blir ikke jul uten den klassiske julebrunosten. Den kommer i butikkhyllene rundt oktober, og er en julefavoritt hos mange. 

Brunosten er en søt og krydret fløtemysost med smak av kardemomme, og noen hamstrer inn mange på slutten av julesesongen for å kunne spise julebrunosten langt uti det nye året. 

Emblem
I 2022 fikk Julebrunosten fra TINE bronsemedalje under Oste-VM i Wales. Man kan dermed trygt si det er flere enn bare nordmenn som kan like brunost til jul.

Hva er forskjellen på de ulike brunostene?

Det finnes tre ulike typer brunost, fløtemysost, geitost og blandingsoster. Innen disse sortene finnes det enda flere ulike varianter.

  • Ekte geitost er laget av myse, melk og fløte fra geit
  • Fløtemysost er laget av myse, melk og fløte fra ku
  • Blandingsoster er brunoster der mysen fra ku er blandet med geite- og kumelk i tillegg til fløte fra ku. Gudbrandsdalsost er et eksempel på en slik ost.

Geitost

Geitost lages av en blanding av geitemyse, geitefløte og geitemelk. Den er først innkokt i vakuuminndamper, og så i gryte av rustfritt stål.

Geitost har en søtlig, karamellaktig smak med et tydelig preg av geitemelk.

Emblem
Brunost er mye på reise? Rundt 600.000 nordmenn tar den med seg i kofferten når de skal ut på tur.

Fløtemysost

Fløtemysost lages av kumyse og kufløte. Den har en lysere farge enn de andre brunostene, noe som understreker den milde, søte og karamellaktige smaken.

Gudbrandsdalost

Gudbrandsdalsost fremstilles av en blanding av ku- og geitemelk. Smaken er rund og fyldig, søtlig og karamellaktig. Geitemelken gir en spesiell fylde uten at geitesmaken er utpreget.

Gudbrandsdalsost er den mest populære brunosten. Osten egner seg perfekt som pålegg på brød, knekkebrød og vafler. Den hever smaker på sauser og gryter, og er perfekt topping til havregrøten.