Velg riktig brunost til jul

Velg riktig brunost til jul

Ingenting er så norskt som brunosten, og i jula spiser vi ekstra mye av den. Men hvilke brunost skal du velge til julefrokosten?

Brunost er nok et særnorsk produkt, men spises i mindre grad i både Sverige og Danmark. Brunost, eller mysost har vært laget i Norge i lang tid og de første skriftlige nedtegnelser stammer fra 1646. I denne tiden var dette mager mysost av forskjellig kvalitet.

Prøv United Bakeries ferske frukt- og nøttebrød sammen med brunosten til jul. Prøv United Bakeries ferske frukt- og nøttebrød sammen med brunosten til jul.

Hva er forskjellen på de ulike brunostene?

Det finnes tre ulike typer brunost, Fløtemysost, Gudbrandsdalsost og Ekte Geitost. Innen disse sortene finnes det ulike varianter.

Ekte geitost

Ekte Geitost lages av en blanding av geitemyse, geitefløte og geitemelk. Den er først innkokt i vakuuminndamper, og så i gryte av rustfritt stål. Ekte Geitost har en søtlig, karamellaktig smak med et tydelig preg av geitemelk.

Emblem
Brunost er mye på reise! 600.000 nordmenn tar den med seg på reise i følge MMI (2004)

Fløtemysost

Fløtemysost lages av kumyse og kufløte. Osten inneholder 26 % fett og har en lysere farge enn de andre brunostene, noe som understreker den milde, søte og karamellaktige smaken.

Se hele utvalget av brunost her

Gudbrandsdalost

Gudbrandsdalsost fremstilles av en blanding av ku- og geitemelk. Smaken er rund og fyldig, søtlig og karamellaktig. Geitemelken gir en spesiell fylde uten at geitesmaken er utpreget. Gudbrandsdalsost er den mest populære brunosten. Osten egner seg perfekt som pålegg på brød, knekkebrød og vafler. Den hever smaker på sauser og gryter, og er perfekt topping til havregrøten. 

Se hele utvalget av brunost her