Alt om juleosten edamer

Alt om juleosten edamer

Mens andre venter på julebrus og julemarsipan, venter andre på årets edamer. Det blir nemlig ikke jul uten edamerost! Her er alt du trenger å vite om den kulerunde osten.

Den kulerunde osten har en fast plass på bordet til både julefrokosten, ostekvelden og til juletapas. Dette har nemlig blitt juleosten framfor noen for mange nordmenn.

Edamerosten er en halvfast, modnet ost som opprinnelig kommer fra byen Edam i Nederland. Her ble den først kjøpt og solgt nede på havnen den er oppkalt etter.

Den har en fyldig, ren, syrlig og aromatisk smak. Den moderne edamerosten har nok en noe mykere konsistens med en mildere smak enn den opprinnelige versjonen. 

Emblem
Bakgrunnen for den runde ballfasongen skyldes visstnok behovet for effektiv håndtering og flytting? Ostene, som tradisjonelt kom inn til havnen Edam med små båter, ble trillet fra båtene nedover renner på bryggene og inn i lagrene der.

Forskjellen på norsk og nederlandsk edamer

Edamer produsert i Norge er en slektning av den nederlandske edamerosten. Den norske kan minne om goude men den er gjerne litt fastere, litt saltere har en litt syrligere smak. Den hollandske, klassiske varianten har en mer framtredende smak, til tross mindre lagringstid enn sin norske bror. 

Edameren er kjent for sin karakteristiske runde form med to litt flattrykte ender. Opprinnelig fikk den et lag med rød eller gul voks.

Hva er forskjellen på rød og sort edamer?

Du har sikkert sett de ulike edamerostene med forskjellige farger. Hva er egentlig forskjellen? 

  • Rød, norsk edamer - lagret i 3 mnd
  • Rød, hollandsk edamer - lagret i 4-6 uker
  • Svart, norsk edamer - lagret i minst 12 mnd
  • Svart, hollandsk edamer - lagret i minst 10-15 uker
TINEs Edamer kommer i original i rød pakning og vellagret i sort pakning TINEs Edamer kommer i original i rød pakning og vellagret i sort pakning

Slik bruker du edamer

Edamer egner seg meget godt som pålegg, i salater, på ostefat, varme retter og til gratinering.

En edamerost er dekorativ hel eller halv på ostebordet til jul og til andre høytider. Den kan også skjæres i terninger til snacks og egner seg til marinering.

Gode smaker til edamer

Edamer passer godt til frukt som fersken, melon, aprikos og kirsebær. Lagret Edamer spises ofte med pærer og epler. Annet godt tilbehør er godt brød, akasiehonning, aprikospuré og søte frukter og bær.

Jul på ostefatet med Blue Stilton

Jul på ostefatet med Blue Stilton

Ost hører julen til, og spesielt blåmuggost passer godt både på frokostbordet, til julebrunsjen og til julebordet som forrett eller dessert. Har du smakt blåmuggost på pepperkaker?

Edamer som juletradisjon

Edamerost er et kjært produkt i handlekurvene både før og etter jul. Den er en viktig juletradisjon i mange, og selv om den norske edameren er tilgjengelig hele året, selges rundt 80% i november og desember.

De ivrigste edamerelskerne kjøper Edamerost mot slutten av julesesongen, og lagrer osten i årevis bakerst i kjøleskapet. Noen har til og med egne Edamer-kjøleskap! Her godgjør osten seg til jul om ett eller flere år.

Så lenge emballasjen er intakt, kan Edamer lagres i kjøleskapet i mange år.

Hollandsk edamer hos MENY

Du får også tak i ekte, hollandsk edamer i ostedisken hos MENY. Disse er svært populære, og kommer i original (rød) og vellagret (sort) type. En hollandsk edamer smaker ofte mye mer enn den norske, så for deg som liker masse smak, er denne edameren noe du bør prøve til jul i år.

Norsk edamer fra Myrdal Gård

Edameren er laget på en tradisjonell nederlandsk oppskrift, og den er modnet i minimum 3 måneder etter ysting.

Den er mild, og passer godt på frokost- og lunsjbordet i julehøytiden. Edameren passer også utmerket på ostebordet. Med et lag rød voks på skorpen, egner den seg også bra til lagring og modning.

Edamerosten får gjerne hedersplassen på julefrokosten eller julelunsjen og passer godt med julens pålegg Edamerosten får gjerne hedersplassen på julefrokosten eller julelunsjen og passer godt med julens pålegg

Nettopp fordi osten egnet seg til lagring, har Edamerost eksistert i flere hundre år. Edamer var faktisk en av de mest populære ostene i verden på 1300- og 1700-tallet!

Mye av den opprinnelige populariteten skyltes at den kunne vare i lange seilaser til sjøs og tjene som super matkilde for sjømenn. 

I dag er edameren en ost som heller får oss i skikkelig julestemning, og har man kjøpt litt for mange, er det bare å legge dem i kjøleskapet til neste år.