Dette skal du se etter når du velger pinnekjøtt

Dette skal du se etter når du velger pinnekjøtt

Hva må du se etter når du skal velge pinnekjøtt, hva betyr marmorering og hva skiller pinnekjøtt av høy kvalitet fra resten? MENY-Laugets Brynhild Ree Jensen gir deg svaret.

Pinnekjøtt er en av de mest tradisjonsrike rettene vi har i Norge. Det finnes utallige lokale variasjoner, produsenter og personlige tradisjoner.

Men en ting er gjelder uansett hvilket pinnekjøtt du velger – det må være godt marmorert.

Dette må du se etter når du velger pinnekjøtt

I MENYs hyller og ferskvaredisk bugner det av både pinnekjøtt og ribbe. Det finnes i røkt og urøkt pinnekjøtt, samt som pinnebog om du ønsker mer kjøttfylde.

Så hvordan skal man velge riktig pinnekjøtt for å sikre julemiddagen? Brynhild har tre hovedting hun ser etter når hun skal plukke ut det beste pinnekjøttet:

  • Marmorering i kjøttet
  • Pinnekjøttet må ha tørket lenge nok
  • God størrelse på pinnekjøttpinnene
Når du skal velge pinnekjøtt bør man velge de stykkene hvor man tydelig ser det hvite fettlaget i kjøttet slik som her. Når du skal velge pinnekjøtt bør man velge de stykkene hvor man tydelig ser det hvite fettlaget i kjøttet slik som her.
Se etter det hvite fettlaget inne i kjøttet. Her kan du tydelig se hvite lag med fett i kjøttet, og det er dette du skal se etter.

Fett gir den gode smaken

Marmorering er rett og slett fett, eller nærmere bestemt, naturlig fett som ligger spredt rundt i kjøttet.

Når kjøttet er godt marmorert, blir kjøttet saftigere. Det er også fettet som gir smak. Velger du pinnekjøtt som er helt magert uten fett, vil resultatet bli tørt og smakløst. 

Et godt pinnekjøtt starter med saltingen og tørkingen. Et godt pinnekjøtt starter med saltingen og tørkingen.

Pinnekjøttet må ha tørket lenge nok

Et annet tips for å velge det beste pinnekjøttet, er å se om det er tørt nok. Å lage pinnekjøtt er en tidkrevende prosess, og den begynner allerede når årets lam slaktes på høsten. 

En enkel tommelfingerregel er å se på fargen på pinnekjøttet. Har det en rødlig farge, er det ikke tørket lenge nok.

Pinnekjøtt til jul - dette er utvalget du finner hos MENY

Pinnekjøtt til jul - dette er utvalget du finner hos MENY

Pinnekjøtt er tradisjonsmat i jula for mange, og de fleste har sin favorittprodusent som de vender tilbake til år etter år. MENY har et stort utvalg av ulikt pinnekjøtt, hvilken er din favoritt?

God størrelse på pinnekjøttpinnene

I tillegg til god marmorering, skal pinnene være av en god størrelse. De ser kanskje ikke alltid så store ut, men når de legges i vann ”vokser de”.

- Pinnene skal være på den størrelsen her, forteller Brynhild og viser ved å holde frem en pinne fra Jacobs Utvalgte pinnekjøtt.

Brynhild Ree Jensen, medlem av MENY-Lauget, viser frem gode stykker av pinnekjøtt fra Jacobs Utvalgte. Brynhild Ree Jensen, medlem av MENY-Lauget, viser frem gode stykker av pinnekjøtt fra Jacobs Utvalgte.

Er du fremdeles i tvil om du har plukket ut det beste pinnekjøttet? Da har Brynhild et siste tips på lur:

- Spør en ekspert, smiler Brynhild. - Vi vet hva vi skal se etter for å sikre at du får det beste kjøttet.

For å få mette middagsgjester til julaften bør du beregne 500g eller ca. 5 pinner pr. person.

Pinnekjøtt fra Jæren Smak - en sikker vinner

Utvalget av pinnekjøtt varierer fra butikk til butikk, men i de aller fleste butikkene finner du blant annet pinnekjøtt fra Jacobs Utvalgte, som produseres av A. Idsøe og lages av Jæren Smak kvalitetslam.

Se etter pinnekjøttet fra Jæren Smak i din MENY-butikk og på nett. Her er du sikret pinnekjøtt av høy kvalitet.

Slik lages Norges beste pinnekjøtt fra Jæren Smak

Slik lages Norges beste pinnekjøtt fra Jæren Smak

Det er ikke tilfeldigheter som har gjort Jacobs Utvalgte-pinnekjøttet fra Jæren Smak til Norges beste. Lange dager, tålmodighet og en stor dose kjærlighet gjør pinnekjøttet helt unikt.