Alt du trenger til rakfisklaget

Alt du trenger til rakfisklaget

Er det din tur til å arrangerer rakfisklaget, eller vil du starte en egen tradisjon med rakfisklag? Her er noen gode serveringstips og oppskrifter på rakfisk og det gode tilbehøret til selskapet

Et ekte rakfisklag er ikke til å spøke med. De som virkelig elsker rakfisk og gjør stas på den hvert år med en egen fest, og slurver ikke med detaljene. 

Her finner man andektig stemning, egne vedtekter og dyp kjærlighet til en av våre eldste matkulturskatter.

Egne sanger komponeres og fremføres rundt bordet, og taler, dikt og kvad er heller ikke uvanlig å fremføre til dens ære.

Emblem
Hos MENY finner du et stort utvalg mild, lagret og vellagret rakfisk. Her er noe for enhver smak!
Slik serverer du rakfisk

Slik serverer du rakfisk

Når rakfisken kommer i butikkhyllene, da nærmer det seg jul! Vi har et bredt utvalg mild, lagret og vellagret rakfisk - og selvfølgelig alt tilbehøret som hører til. Her er våre beste serveringstips til rakfisk med tilbehør.

De mest hardbarkede rakfiskelskere vil nok fnyse av det mest smaksrike tilbehøret som løk, rømme og rødbeter.

De vil antageligvis insistere på at fisken skal spises så ren som mulig, uten for mye innblanding av andre ingredienser og råvarer som stjeler oppmerksomhet fra fisken. Andre mener nok kanskje at rakfisk er en fisk det er vanskelig å stjele oppmerksomhet fra i det hele tatt.

Rakfisklag er en viktig del av førjulstiden for mange. Rakfisklag er en viktig del av førjulstiden for mange.

Er det din tur til å arrangerer rakfisklaget, eller vil du starte en egen tradisjon med rakfisklag? Her er noen gode råd og tips.

 • Det er forskjell på smak
  Akkurat som med ost, er det stor forskjell på smaken ettersom hvor lenge produktet har fått modne. Det er fint å kunne tilby de litt mer skeptiske gjestene en mild utgave av rakfisk første gang, da blir ikke inngangen til rakfiskens rike så brutal.
 • Tilbehøret er viktig
  Tilbehøret bør inkludere ringerikspoteter, gode lefser, flatbrød, godt smør, ekte rømme, løk av en eller annen sort, hardkokte egg og rødbeter.

Rakfisk er for alle! Husk å tilby mildere varianter og godt tilbehør, da er det lettere for uerfarne å begi seg inn i rakfiskens verden. Rakfisk er for alle! Husk å tilby mildere varianter og godt tilbehør, da er det lettere for uerfarne å begi seg inn i rakfiskens verden.
 • Ha noe godt i glasset
  Tradisjonell drikke er øl og akevitt, men vil du by på hvitvin er en vin med litt restsødme passende, som for eksempel en riesling. En saftig eplemost med god sødme kan også passe til. 

Lag vedtekter

Gjør litt stas på rakfisklaget, og lag vedtekter til laget. Mange har faste vedtekter. Eksempler på dette kan være: 

 1. Rakfisklagets formål er å innta og nyte rakfisk, med det til enhver tid foretrukne tilbehør. Med mindre annet er bestemt er tilbehør: potetlefse, erteflatbrød, mandelpoteter, seterrømme, løk og dill.
 2. Rakfisklaget består av de medlemmer som til enhver tid er godkjent og har fulle rettigheter i laget.
 3.  Ansvarlig for rakfisklaget vil rullere. Med dette ansvaret følger også innkalling til årsmøte.
 4. Rakfisklaget arrangerer årsmøte hvert år, første lørdagen i desember. Medlemmer har pliktig oppmøte, og må søke om eventuell dispensasjon. 
 5. Under ethvert rakfisklag skal lagets rakfisksang synges.
Alkoholfri drikke som passer til julematen

Alkoholfri drikke som passer til julematen

Alle julens måltider er ikke komplett uten drikke som komplementerer smakene. Men hva bør du gå for til for eksempel pinnekjøtt, ribbe, nøttestek og kalkun?