Slik steker du hel kylling

Slik steker du hel kylling

Helstekt kylling i ovn krever lite arbeid og enklere enn du tror. Lær hvordan du steker hel kylling i ovnen perfekt.

Å steke en hel kylling er mye enklere enn du tror, og du kan krydre med hva du vil

Fordelen med hel kylling er at du får både vinger, lår og fileter, som er perfekt om du skal lage mat til mange. I tillegg inneholder hel kylling mer fett, som igjen gir mer smak.

Helstekt kylling er økonomisk og passer til hverdag og fest. Lag tilbehøret mens kyllingen stekes.

Stort utvalg hel, fersk kylling fås kjøpt hos MENY:

Steg 1: Foreberedelser

 Forvarm ovnen til 180 grader og tørk av kyllingen med kjøkkenpapir. 

Steg 2: Krydre 

Smør kyllingen godt inn med olje og krydre med salt, pepper og eventuelt annet ønsket krydder. Bind gjerne sammen beina med litt hyssing. 

 
Helstekt kylling med urter og sitron Helstekt kylling med urter og sitron

Stuffing?

Fyll i kyllingen er ikke nødvendig men stuffing bidrar også til å unngå at kyllingen blir tørr. 

Finhakk hvitløk og urter og bland sammen med saften fra 1/2 sitron. legg blandingen inn under skinnet på brystsiden av kyllingen. Del 1 sitron i store båter og legg dem inn i kyllingen, gjerne sammen med stilkene fra urtene. 

Bruk friske urter, det gir ekstra god smak og fyller kjøkkenet med god duft.

Steg 3: Stek

Kyllingen kan stekes på ulike måter avhengig av hva slags kjøkkenutstyr du har tilgjengelig. For saftigst resultat, damp og stek kyllingen samtidig. Prøv en av disse metodene:

  1. Legg kyllingen på en rist over en ildfast og ha i vann og eventuelt smør i den ildfaste formen. 
  2. Eller, legg kyllingen i ei gryte. Tilsett vann eller kyllingkraft. Dekk med lokk slik at kyllingen både dampes og stekes på en gang. 

Steg 4

Sett kyllingen midt i ovnen. Stek kyllingen i ca. 1 1/2 time. Bruker du steketermometer, skal det stikkes inn i den tykkeste delen av kyllingbrystet, slik at det ikke hviler mot bein. Temperaturen skal være ca. 68 grader. Kontroller også kjernetemperaturen i kjøttet på innsiden av låret.

Har du ikke steketermometer? Sjekk om kyllingen er ferdigstekt ved å stikke en liten spiss kniv inn ved lårfestet. Kjøttsaften som kommer ut, skal være klar. 

Emblem
Et tips for å kutte ned på steketiden: gjør et par snitt i den tykkeste delen av lårene, slik at lår og bryst blir ferdige samtidig.

Steg 5: Hviletid før servering

La kyllingen hvile på benken i 10-20 minutter før den skjæres opp. Hviletiden er essensiell for at ikke all kjøttsaften – og saftigheten – skal sive ut når du deler den opp.

Ta vare på skroget og kok kraft på dette.

Blir det kyllingrester igjen?

Dersom du har rester igjen av den helstekte kyllingen, er det masse godt du kan bruke de til. Kyllingkjøtt smaker godt i salater, wok, pasta, taco, sandwiche, som topping til supper og mye mer.