Slik steker du hel kylling

Slik steker du hel kylling

God kylling skal være saftig og smakfull. Helstekt kylling i ovn er en enkel måte å få gode resultater på - det krever lite arbeid og lettere enn du tror! Lær mer om hvordan du får perfekt stekt kylling i ovnen her.

Å steke en hel kylling er mye enklere enn du tror, og det beste er at du kan krydre med hva du vil

Fordelen med hel kylling er at du får både vinger, lår og fileter, som er perfekt om du skal lage mat til mange. I tillegg inneholder hel kylling mer fett, som igjen gir mer smak.

Helstekt kylling er økonomisk og passer til hverdag og fest. Lag gjerne tilbehøret mens kyllingen stekes!

Slik steker du kyllingfilet og kyllinglår

Slik steker du kyllingfilet og kyllinglår

Kylling er populært til middag og kyllingbryst og kyllinglår kan med suksess tilberedes både i panne, i ovnen og på grillen. Slik tilbereder du enkelt en saftig kylling!

Et stort utvalg hel, fersk kylling fås kjøpt hos MENY:

Slik helsteker du kylling

Forvarm ovnen til 180 grader og tørk av kyllingen med kjøkkenpapir. Lag gjerne noen snitt i skinnet på bryst og lår, til å fylle med smør, sitron eller urter.

1. Krydre kyllingen

Smør kyllingen godt inn med smør (gjerne urtesmør) og krydre med salt, pepper og eventuelt annet ønsket krydder. Vi anbefaler timian, rosmarin, hvitløk og sitron. Legg gjerne smørklatter i snitt i kyllingskinnet. Bind sammen beina med litt hyssing. 

 
Emblem
Bruk friske urter, det gir ekstra god smak og fyller kjøkkenet med god duft.

2. Stek kyllingen

Kyllingen kan stekes på ulike måter avhengig av hva slags kjøkkenutstyr du har tilgjengelig. For saftigst resultat, damp og stek kyllingen samtidig. Prøv en av disse metodene:

  1. Legg kyllingen i en ildfastform på en seng av grønnsaker, og fyll på med vann eller kraft i formen.
  2. Eller, legg kyllingen i en gryte. Tilsett vann eller kyllingkraft. Dekk med lokk slik at kyllingen både dampes og stekes på en gang. 

Stek kyllingen midt i ovnen i ca. 1 1/2 time. Bruker du steketermometer, skal det stikkes inn i den tykkeste delen av kyllingbrystet, slik at det ikke hviler mot bein. Temperaturen skal være ca. 68 grader. Kontroller også kjernetemperaturen i kjøttet på innsiden av låret.

Har du ikke steketermometer? Sjekk om kyllingen er ferdigstekt ved å stikke en liten spiss kniv inn ved lårfestet. Kjøttsaften som kommer ut, skal være klar. 

Emblem
Et tips for å kutte ned på steketiden: gjør et par snitt i den tykkeste delen av lårene, slik at lår og bryst blir ferdige samtidig.

3. La kyllingen hvile

La kyllingen hvile på benken i 10-20 minutter før den skjæres opp. Hviletiden er essensiell for at ikke all kjøttsaften – og saftigheten – skal sive ut når du deler den opp.

Emblem
Ta gjerne vare på skroget og kok kraft på dette. Kraften kan brukes i det meste av gryter og supper.

Oppskrifter med helstekt kylling

Helstekt kylling kan varieres i det uendelige avhengig av hvilke kryddere du bruker og hvilket tilbehør du serverer. Prøv gjerne noen av disse oppskriftene med helstekt kylling:

Emblem
Dersom du har rester igjen av den helstekte kyllingen, er det masse godt du kan bruke de til. Kyllingkjøtt smaker godt i salater, wok, pasta, taco, sandwicher, som topping til supper og mye mer.

Eller gjør det enkelt ved å kjøpe ferdiggrillet kylling i ferskvaredisken: