Slik steker du hel kylling
Å steke en hel kylling er mye enklere enn du tror, og det beste er at du kan krydre med hva du vil
Fordelen med hel kylling er at du får både vinger, lår og fileter, som er perfekt om du skal lage mat til mange. I tillegg inneholder hel kylling mer fett, som igjen gir mer smak.
Helstekt kylling er økonomisk og passer til hverdag og fest. Lag gjerne tilbehøret mens kyllingen stekes!
Et stort utvalg hel, fersk kylling fås kjøpt hos MENY:
Slik helsteker du kylling
Forvarm ovnen til 180 grader og tørk av kyllingen med kjøkkenpapir. Lag gjerne noen snitt i skinnet på bryst og lår, til å fylle med smør, sitron eller urter.
1. Krydre kyllingen
Smør kyllingen godt inn med smør (gjerne urtesmør) og krydre med salt, pepper og eventuelt annet ønsket krydder. Vi anbefaler timian, rosmarin, hvitløk og sitron. Legg gjerne smørklatter i snitt i kyllingskinnet. Bind sammen beina med litt hyssing.
2. Stek kyllingen
Kyllingen kan stekes på ulike måter avhengig av hva slags kjøkkenutstyr du har tilgjengelig. For saftigst resultat, damp og stek kyllingen samtidig. Prøv en av disse metodene:
- Legg kyllingen i en ildfastform på en seng av grønnsaker, og fyll på med vann eller kraft i formen.
- Eller, legg kyllingen i en gryte. Tilsett vann eller kyllingkraft. Dekk med lokk slik at kyllingen både dampes og stekes på en gang.
Stek kyllingen midt i ovnen i ca. 1 1/2 time. Bruker du steketermometer, skal det stikkes inn i den tykkeste delen av kyllingbrystet, slik at det ikke hviler mot bein. Temperaturen skal være ca. 68 grader. Kontroller også kjernetemperaturen i kjøttet på innsiden av låret.
Har du ikke steketermometer? Sjekk om kyllingen er ferdigstekt ved å stikke en liten spiss kniv inn ved lårfestet. Kjøttsaften som kommer ut, skal være klar.
3. La kyllingen hvile
La kyllingen hvile på benken i 10-20 minutter før den skjæres opp. Hviletiden er essensiell for at ikke all kjøttsaften – og saftigheten – skal sive ut når du deler den opp.
Oppskrifter med helstekt kylling
Helstekt kylling kan varieres i det uendelige avhengig av hvilke kryddere du bruker og hvilket tilbehør du serverer. Prøv gjerne noen av disse oppskriftene med helstekt kylling: