Helstekt kylling med urter og sitron

Helstekt kylling med urter og sitron

Ingredienser

1 stk hel kylling
2 fedd hvitløk
1 ss oregano
1 ss timian
1 ss persille
olivenolje
2 stk sitron

Risotto med soltørket tomat

8 dl kylling- eller grønnsakskraft
2 ss olivenolje
1 ss smør
1 stk løk
2 stk hvitløksfedd
300 gr risottoris
2 dl tørr hitvin eller eplemost
100 gr usaltet smør
4 ss soltørket tomat
75 gr parmesan
salt og pepper

Tidsforbruk

Vanskelighetsgrad

Middels

Imponér med hel kylling! Bruk friske urter, det gir ekstra god smak og fyller kjøkkenet med god duft.

  1. Skyll kyllingen godt innvendig og tørk den. Finhakk hvitløk og urter og bland sammen med saften fra 1/2 sitron. legg blandingen inn under skinnet på brystsiden av kyllingen. Del 1 sitron i store båter og legg dem inn i kyllingen, gjerne sammen med stilkene fra urtene. Bind bena sammen med litt hyssing.
  2. Pensle kyllingen med olivenolje, saft fra 1/2 sitron og salt og pepper. Legg kyllingen i en ildfast form og stek i stekeovn på 160 grader i ca. 1 time, kanskje 10–15 minutter ekstra. Steketiden avhenger av størrelsen på kyllingen. Et tips er å gjøre et par snitt i den tykkeste delen av lårene. Da kutter du ned på steketiden på lårene, slik at lår og bryst blir ferdige samtidig.
  3. Sjekk om kyllingen er ferdigstekt, ved å stikke en liten spiss kniv inn ved lårfestet. Kjøttsaften som kommer ut, skal være klar. Du kan også bruke steketermometer, temperaruren skal være ca 68 grader.
  4. La kyllingen hvile i 15–20 minutter før du skjærer i den.
  5. Risotto: Varm kraften i en kjele. Varm olje og smør i en annen kjele, tilsett løk og hvitløk og la surre på middels varme i 4–5 minutter til løken er blank.
  6. Tilsett ris og øk temperaturen. Rør i risen til den begynner å bli gjennomsiktig, tilsett vin og la væsken koke inn under omrøring.
  7. Hell over ca. 1,5 dl kraft. Senk temperaturen slik at det hele står og småputrer. Rør om og tilsett kraft i små porsjoner i 15–20 minutter. Kraften bør koke inn mellom hver gang. Risen er ferdig når riskornene er myke med en fast kjerne og konsistensen er kremet. Smak til med salt og pepper.
  8. Tilsett smør, parmesan og soltørket tomat og rør godt. La risottoen hvile under lokk i 2–3 minutter før servering. Server til kyllingen med litt ekstra revet parmesan og urter på toppen.