Litt sunnere helgemat

Litt sunnere helgemat

Med noen små endringer kan du gjøre kostholdet til familien litt sunnere, uten å måtte fjerne taco, pizza, pasta og pannekaker fra menyen. Se våre smakfulle tips!

Nye kostholdsvaner i hverdagen betyr ikke nødvendigvis å fjerne favorittmaten fra menyen. Det handler nemlig ikke om å velge bort, men å spise mer av alt som er bra for oss. Slik kan du gjøre familiefavorittene litt sunnere.

Taco 

Bytt ut kjøttdeigen med karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig for mindre fett. Du kan også beholde kjøttdeigen, men bytte ut noe av den med kidneybønner. Du kan også bruke strimler av kylling, biff eller laks. Og husk at uansett hvilken variant du velger, kan alt krydres med tacokrydder for den kjente smaken!

Taco er en smaksbombe, og du kan tilpasse den som du liker best. Har du for eksempel prøvd å bytte ut mais med mango? Eller laget en frisk tomatsalsa med gode tomater, lime, chili, koriander og rødløk? For mange blir dette en ny favoritt. Hjemmelaget guacamole med ekstra lime er også kjempegodt! 

Prøv deg frem med disse oppskriftene:

Prøv dette i tacoen:


Pizza

En ferdig kjøpepizza kan inneholde mye fett og salt, og lite av de gode næringsstoffene. Vi nordmenn elsker ferdigpizza, og den vil mest sannynlig aldri forsvinne fra de norske hjem. Et tips er å bytte ut et par stykker med en god salat.

Legg gjerne ekstra grønnsaker på pizzaen før den går i ovnen. Det både metter og gir ekstra smak. Paprika, tomat, mais, ananas, vårløk, løk og sopp er blant favorittene.

Det aller beste er om du lager pizza selv - her har du full kontroll på innhold. I tillegg er det lite som slår en deilig, hjemmelaget pizza. Bruk gjerne noe fullkornsmel i deigen, eller prøv en bunn med grønnsaker. 

Få det du trenger levert hjem:


Pasta

Pasta med kjøttsaus er mange barnefamiliers soleklare favoritt, og er svært enkel å gjøre litt sunnere. Her kan du for eksempel erstatte kjøttdeigen med karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig, og du får en variant med mindre fett.

Hva med å lage pastasausen fra bunnen av, eller velge en ferdigvariant med mer grønnsaker? Du kan også tilsette grønnsaker i ferdigsaus. Aubergine, squash, løk og friske tomater passer utmerket i en pastasaus.

  • Pastasausen blir ekstra saftig og god med revne gulrøtter. I den opprinnelige bolognese er det, i tillegg til gulrot, også små terninger av stangselleri.

  • Liker ikke barna grønnsaker, og luker ut hver minste lille bit? Bruk en hvitløkspresse og bland inn i sausen! Både løk og squash egner seg til å presses gjennom hvitløkspressen. Da vil barna garantert ikke oppdage grønnsakene, bare den gode smaken.

Prøv disse variantene:

 

Fiskepinner og fiskekaker

I noen av de ferdige fiskeproduktene er det lite fisk. I innholdsfortegnelsen på varen står det hvor mye fisk de inneholder, og dette gir en fin pekepinn på hva man bør velge.

Prøv disse fiskekakene:

 

Lag gjerne fiskepinnene selv. Dette er så lett at barna også kan bli med å lage dem! Slik gjør du:

  1. Bruk filet av torsk eller laks og skjær fisken i passe stykker.
  2. Visp 2 egg med en gaffel
  3. Dypp fiskestykkene i egg og rull dem deretter i hvetemel (du kan også bruke brødsmuler)
  4. Stek i olje og la de ligge litt på et stykke kjøkkenpapir for å dryppe av noe av oljen.

Server gjerne med en frisk gulrotsalat, kokte poteter og brokkoli til.

Å lage fiskepinner er gøy for barna, la dem bli med på kjøkkenet! Å lage fiskepinner er gøy for barna, la dem bli med på kjøkkenet!

Alt du trenger til fiskepinner:

Litt sunnere pannekaker

Mange familier har faste pannekakedager. Det skal ikke så mye til for å gjøre pannekakedagene et hakk sunnere. Her er noen tips:

  • Bytt ut noe av melet med fullkornsmel.
  • Bruk frisk frukt og bær som fyll istedenfor syltetøy og sukker.
  • Lag en deilig suppe til pannekakene. En god spinatsuppe eller tomatsuppe til pannekakene er en sikker vinner!
  • Prøv bananpannekaker. Perfekt til både frokost, lunsj og middag. I tillegg smaker det utrolig godt! Se oppskrift på bananpannekaker her.

Husk at du også kan variere tilbehøret for å gjøre maten litt sunnere. Lag for eksempel deilig, hjemmelaget bringebærsyltetøy til pannekakene.

Emblem
Vafler kan også enkelt gjøres grovere ved å bruke grovere mel eller havregyn i vaffelrøren - og smaken vil være like god!

Mangler du noe?