Slik velger du det groveste brødet

Slik velger du det groveste brødet

På få år har vi fått et fantastisk utvalg av både grove og fine brødsorter av flere kornslag. Hva skal man egentlig se etter slik at man enkelt kan velge et grovt brød?

Vi nordmenn spiser mye brød, og da er det ekstra greit å ha noe å velge mellom. For et stort utvalg fører både til mer matglede og at du alltid kan finne et brød du liker og som gjør matpakkene og frokostene til dagens lille høydepunkt.

- Økt fokus på sunnhet og ernæring er en sterk trend, og vi ser dette påvirker også etterspørselen etter gode og grove kornprodukter.

Kjøp nystekte grovbrød hos MENY:


Mer fokus på grovt brød

Å bruke grove brød og kornvarer i det daglige kostholdet er ikke bare sunt og godt, men også raskt og lettvint i en travel hverdag.

Ikke alle mørke brød er grove, så se på emballasjen framfor fargen! Ikke alle mørke brød er grove, så se på emballasjen framfor fargen!

Slik sjekker du hvor grovt brødet er

Brødskalaen er printet på de fleste brødposer eller er avbildet sammen med beskrivelsen av brødet. Denne viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet.

Brød regnes for grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli.

Merkeordningen inkluderer ikke innholdet av frø, nøtter eller andre ingredienser som har innvirkning på brødets næringsinnhold.

Hvorfor er grovbrød bedre?

  • Grovt mel er sunnere enn siktet, fint hvetemel. I sammalt mel og helkorn er hele kornet kommet til nytte – også skallet på kornet, som inneholder fiber.
  • Grove korn er  viktig for fordøyelsen vår, og brød bakt med grovt mel gir en bedre metthetsfølelse.
  • Kostfiber gjør at tarmen kan nyttiggjøre seg mer av næringsstoffene i maten.
  • Hvor grovt brødet er kommer an på hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det er i brødet.
  • Brød kan kalles for grovbrød når over halvparten av melblandingen er sammalt mel, hele korn eller kli.
Emblem
Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer, og velger grove og ekstra grove brød- og kornprodukter til hverdags.
Espen Schøning Lie sier det har blitt stor forbrukeretterspørsel etter et større utvalg grovbrød. Espen Schøning Lie sier det har blitt stor forbrukeretterspørsel etter et større utvalg grovbrød.

Ikke la deg lure av mørke brød

– Et grovt ytre er ikke ensbetydende med et grovt indre. Lyse brød kan være bakt med mye sammalt mel, og mørke brød kun med siktet med, sier Espen S. Lie, leder i MENY-Lauget.

- Da er det lurt å benytte seg av merkeordningen ”Brødskalaen” som er laget nettopp for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød.

Dette er MENY-Lauget

Dette er MENY-Lauget

MENY-Lauget består av våre egne kokker og eksperter, som har fått i oppdrag å lete, lukte og smake seg frem til særegne lokale matskatter.

Kjøp ditt favorittbrød og få det levert hjem: