Matpakkene barna kan lage selv

Matpakkene barna kan lage selv

Barn synes ofte det er mer stas med mat de har vært med å lage, og når de har laget matpakken selv frister den kanskje også litt ekstra til lunsj. La barna bake brød, kutte grønnsaker og fylle sin egen matpakke.

Godt brød som barna liker

Ta med barna i butikken og la dem velge et brød som de liker godt, da spiser de ofte mer. Er de ikke så glad i frø, finnes det mange gode brød uten. Helsedirektoratet anbefaler at vi velger grovt, og da er brødskalaen et godt tips. Da får barnet i seg mer fullkorn og fiber, som er godt for magen og metter bedre. 

Emblem
Husk at brødskalaen hjelper deg med å finne frem til grove brød med mye fullkorn.

Frukt, grønnsaker og nøtter i matpakken

Gjør matpakken mer fargerik, spennende og ikke minst sunnere, med nøtter, frukt og kuttede grønnsaker. Sørg for å ha et utvlag hjemme, og la barna velge det de liker best. Gulrot i staver, epler i skiver og en halv kiwi med skje er gode tips. Ofte blir mer spist når disse er kuttet. 

Nøtter er også supert i matpakken. La barna legge en håndfull i et eget rom i matboksen, eller send med en liten pose blandede nøtter.

Bak brødet sammen med barna

Det er hyggelig å bake sammen, og det trenger ikke ta så lang tid. Med eltefri deig kan du raskt røre sammen noen få ingredienser på morgenen, og så la barna forme brød eller rundstykker på kvelden. Da har dere både kveldsmat, frokost og matpakke klart.

Et annet godt tips er å bake grove horn eller pizzasnurrer som ligger klare i fryseren. 

Matpakkemuffins og snurrer i fryseren

Grove pizzasnurrer, matpakkemuffins og fylte horn er alle eksempler på bakst som kan lages i forveien og legges i fryseren. De er perfekt for barna å plukke ut av fryseren på morgenen og legge i matboksen sammen med en yoghurt og noen kuttede grønnsaker.

Musli og granola

Når barna vil ha noe annet enn brød kan de ta med egne beger med musli eller granola, og blande med yoghurt på skolen. Velg gjerne yoghurt naturell, den har mindre sukker, og musli og granola har ofte god sødme i seg selv. Bær er også godt til.

Rester i matboksen

Husk også at middagsrester et godt utgangspunkt for variasjon i matboksen. Kalde pastaskruer kan blandes med ost, skinke og grønnsaker. Lomper kan toppes med ost, skinke eller røkelaks. Pai og omelett smaker like godt kaldt og mye kjøtt kan fungere som pålegg. Visste du at det finnes små matboks-termoser, som holder maten varm til lunsj?

Rester i bakst

Brune bananer kan bli til sunnere havrepannekaker eller grove muffins. Har du en gulrot liggende kan du rive denne og putte i en grov vaffelrøre eller i en brøddeig. Det er alltid lurt å huske på gode restetips når man lager matpakker. 

Se vår oppskrift på enkle bananpannekaker her:

En matboks med flere rom er et fint utgangspunkt for å lage en spennende matpakke.

Emblem
Lag gjerne matpakkene kvelden før, så sparer dere tid om morgenen! Du kan gjerne også smøre på frossent brød, for ekstra god holdbarhet.