Matpakkene barna kan lage selv

Matpakkene barna kan lage selv

Barn synes ofte det er mer stas med mat de har vært med å lage, og spiser da gjerne mer også. La barna bli med å lage egne matpakker!

Godt brød

Dersom det er brødskiver som er utgangspunktet for matpakken, velg et brød som barna liker godt. La barna få være med i butikken å velge et brød. Husk også at dere kan variere med grove pitabrød, polarbrød og rester av lomper.

Bake selv?

Fletteloff er gøy å lage sammen! Husk at du kan bytte ut halvparten av melet med grovere mel, som fullkornshvetemel eller havremel. Havremel lager du enkelt selv ved å ha havregryn i en blender. Da blir brødet litt sunnere!

Emblem
Hvis barna vil ha knekkebrød i matpakken er det lurt å la de pakke knekkebrød og pålegg separat. Du kan også legge ved en tube smøreost eller kaviar.

Snurrer og matpakkemuffins

Pizzasnurrer, matpakkemuffins og fylte horn er alle eksempler på bakst som kan lages i forveien og legges i fryseren. De er perfekt for barna og plukke ut av fryseren på morgenen og legge i matboksen sammen med en yoghurt og noen kuttede grønnsaker.

Sunnspirasjon

Husk å tilsette fargerik frukt og grønt i matpakken. Babygulrøtter, cherrytomater og agurk i staver er gode tips, i tillegg til bær, druer og kuttet frukt. Dette gir matpakken fine farger og mer variasjon, i tillegg til å gjøre den litt sunnere. 

Nøtter er også supert i matpakken. La barna legge en håndfull i et eget rom i matboksen, eller send med en liten pose blandede nøtter.

Granola

Et godt tips er å sende med yoghurt og granola, som barna selv kan blande i barnehagen eller på skolen. Granola er heller ikke så vanskelig å lage selv, se oppskrift med steg:

Rester i matboksen

Rester er et supert utgangspunkt for variasjon i matboksen! Enten det er pasta med kjøttsaus, lomper med røkelaks, pai, omelett eller annet, så er det godt at det ikke er de samme brødskivene hver dag. Visste du at det finnes små matboks-termoser, som holder maten varm til lunsj?

Du kan også lage mye godt av brune bananer, for eksempel disse enkle, små pannekakene. Lag dem til kveldsmat, og legg resten i matboksen til neste dag!

En matboks med flere rom er et fint utgangspunkt for å lage en spennende matpakke.

Emblem
Lag gjerne matpakkene kvelden før, så sparer dere tid om morgenen! Du kan gjerne også smøre på frossent brød, for ekstra god holdbarhet.