Den lille tytingfabrikken - Rondane

Den lille tytingfabrikken - Rondane

I årtider har det blitt høstet bær fra utmarka og fjellet på gården Nedre Havn som de utnytter på tradisjonelt vis. Det blir til de lekreste syltetøy.

Den lille tytingfabrikken er en tilleggsnæring på gården Nedre Havn. Den drives av Solveig Nymoen og Leif Ola Rønningen som brenner for det tradisjonelle syltetøyet av de viltvoksende bærene.

Produksjonen er håndverk fra tue til glass.

- Sukkermengde og konserveringsmiddel tilpasses bærenes naturlige sukker, pektin og syrer. Molta krever minst sukker, mens rabarbraen vil ha mer enn de fleste, forteller Leif Ola.

 Solveig Nymoen og Leif Ola Rønningen lager tradisjonelt syltetøy av selvplukkede bær. Solveig Nymoen og Leif Ola Rønningen lager tradisjonelt syltetøy av selvplukkede bær.

I vakre omgivelser ligger deler av Nedre Havn Gård innenfor Rondane nasjonalpark.

- Foruten utnytting av bær har generasjoner før oss drevet jakt og fiske. Likeledes setring og utnytting av utmarksbeite – i dag beiter våre sauer helt over vannskillet i Musvoldalen nær Bjørnhollia, sier Leif Ola.

Vi plukker i hovedsak all den bær vi nytter i produksjonen sjølve.

Syltetøy på tradisjonelt vis

På gården lages flere syltetøy som solbær, molte og blåbærsyltetøy - men hovedvekten er på tyttebærsyltetøy og rabarbrasyltetøy. 

Tyttebærsyltetøy

Tyttebærsyltetøyet - eller tyting, som det kalles på dialekt – er syltet på tradisjonelt vis der en stor andel bær kokes sammen med sukker uten tilsetting av vann.

Tyting er tradisjonelt tilbehør til ulike middagsretter, men også til brødmat og en «spiss» på andre retter.

Rabarbrasyltetøysyltet lages av oppskåret rabarbra som kokes sammen med sukker, uten tilsetting av vann. Det er viktig å koke den med riktig mengde sukker, siden rabarbra er svært syrlig.

- Rabarbraen plukkes på garden og på seterkveer. Det benyttes kun bare ferske stilker og høstingen avsluttes ved St. Hanstider.

Rabarbrasyltetøyet er godt tilbehør til desserter, på ost eller på brødskive.

Syltetøy fra Den lille tytingfabrikken finner du hos utvalgte MENY-butikker i Innlandet.