Dovre Ysteri - Gudbransdalen

Dovre Ysteri - Gudbransdalen

I naturskjønne omgivelser i Gudbrandsdalen ligger et lite ysteri med 13 ansatte. Her lages brie i verdensklasse.

I 1918 ble grunnlagt et andelsysteri som lagde tradisjonelle oster som brunost og nøkkelost. Men så gikk brunostsalget markant nedover.

Etter en inspirasjonstur til Frankrike, kom meierisjefen tilbake til Dovre og tok initiativ til produksjon av hvitmuggost. Det ble starten på et nytt eventyr for ysteriet.

Kjøp ostene fra Dovre hos MENY:

På slutten av 1980-tallet gikk brunostsalget nedover. Samtidig skulle meieriet på Blaker, som laget camembert og brie, legges ned. Da så daværende meierisjef Odd Stigen muligheten, forteller meierisjef Sigrid Svanborg.

Det er vi veldig glade for i dag, for brie og camembert er populært som aldri før!

Meierisjef Sigrid Svanborg er glad for at ysteriet valgte å satse på hvitmuggost. Meierisjef Sigrid Svanborg er glad for at ysteriet valgte å satse på hvitmuggost.

Ystes på lokal melk og fløte

Ostene lages på lokal melk og fløte og ystes hos det lille ysteriet på Dovre, et av Norges eldste. Oppskriftene er utviklet av lokale ystere.

For å lage god ost trengs det gode råvarer, fagkunnskap og godt håndverk.

Malin Hole Øwre er produksjonsmedarbeider på ysteriet på Dovre. Hun er den yngste medarbeideren på ysteriet og begynte sin karriere som sommerhjelp i 2008. Siden har hun blitt værende.

Ostene fra Dovre Ysteri

Ysteriet på Dovre har produsert ost helt siden 1918, noe som gjør dette til et av Norges eldste ysterier. Dette er ostene som produseres på Dovre:

Dovre Norsk Camembert

En bløt, modnet camembert med franske aner. Den har en fløyelsmyk, hvitaktig skorpe, og er kremfarget inni. Smaken er frisk og syrlig, med en mild og behagelig ettersmak. Egner seg godt i ostefat, som snacks og dessert. Prøv den også fritert, servert med syltetøy!

Emblem
Dovre Norsk Camembert mottok gullmedalje og høyeste norske poengsum under oste-VM i 2021?

Dovre Økologisk Norsk Brie

En ustabilisert brie, som modnes fra utsiden og innover. Når den er moden er kjernen jevn og osten har en kremaktig konsistens. Frisk og syrlig smak. Passer på ostefat, sammen med jordbær og kiwi, eller bakt i ovnen. Sett i romtemperatur én time før den skal spises, da smaker den best.

Dovre Norsk Brie

Mild og frisk brie med behagelig ettersmak. Den har en fløyelsmyk, hvitaktig skorpe utenpå, og er kremfarget inni. Osten er enkel å skjære, og passer utmerket på ostefatet. Den friske smaken gjør at den smaker ypperlig sammen med skinke og salami eller søte bær.

Dovre Norsk Brie Pepper

En brie i verdensklasse, som er premiert med sølvmedalje under oste-VM i både 2018 og 2019. Dette er mild brie med hel grønn pepper fra India.

Osten er derfor en annerledes brie med en mild, men fremtredende peppersmak. Passer på brød eller knekkebrød uten tilbehør, gjerne sammen med syltetøy. Prøv den også i en pai!