Julens beste Matskatter fra Hordaland

Julens beste Matskatter fra Hordaland

Vakre Hordaland har høye fjell og dype fjorder, strender, skog og mye god matjord. I dette landskapet lager folk mye god lokalmat, som du kan kose deg med til jul. Prøv disse Matskattene fra Hordaland.

Den verdensberømte Ostegården i Fana gir deg deilig brie til julefrokosten og i Tysnes yster et nederlandsk par en nydelig Edamer.

Pinnekjøttet får du fra Evanger og Smalahove fra Voss. Fine juletradisjoner vi aldri blir lei av. Prøv en Matskatt til jul, du også. 

Smalahove og Vossakorv fra Vossakjøt

Smalahove er en sterk mattradisjon fra Voss, og helst skal det være eldhusrøkt. Smalahove fra Vossakjøt er passe salt, passe røkt og helt perfekt!

Vossakorv hører også med. Storfe og fårekjøtt er kvernet og eltet på tradisjonelt vis før pølsene stappes, modnes og røkes til perfekt smak.

Hordaland er preget av høye fjell og dype fjorder - her fra Vossakjøt. Hordaland er preget av høye fjell og dype fjorder - her fra Vossakjøt.

Vossakjøt - Vinje

Vossakjøt - Vinje

Når du smakar på eit stykke fenalår eller fårepølse frå Vossakjøt, set du tenna i eit stykke vestnorsk historie.

Signes Raspeball

Signes Raspeball lages for hånd i Førde og er blitt kåret til Norges beste! Server raspeballen med saltkjøtt og kålrabistappe.

Signes Raspeball lages for hånd i Førde og er blitt kåret til Norges beste! Signes Raspeball lages for hånd i Førde og er blitt kåret til Norges beste!
Signes Raspeball - Førde

Signes Raspeball - Førde

Hos Signes Raspeball er ikkje ei potet berre ei potet. Sidan 1993 har familiebedrifta Signes Raspeball produsert raspeball – laga for hand.

Pinnekjøtt fra Evanger

Pinnekjøttet fra Evanger er saltet, tørket og eldhusrøkt på gamlemåten. Det gir tradisjonsrikt pinnekjøtt med mye god smak.

Pinnekjøttet fra Evanger er saltet, tørket og eldhusrøkt på gamlemåten. Pinnekjøttet fra Evanger er saltet, tørket og eldhusrøkt på gamlemåten.
Eldhus - Evanger

Eldhus - Evanger

Lokal ved av or og god tid gir en helt unik smak.

Gode oster og tilbehør til jul

Jula blir ikke den samme uten god ost, og Hordaland er hjemtraktene til mange gode ystere. Dette er våre favoritter:

 • Firkantbrie fra Ostegården
  Denne firkantede brien fra Ostegården i Fana har en fast kjerne og et tynt lag hvitmugg. Den ystes av melk fra kyr på gården, som beiter på enger ned mot fjorden. 
 • Edamer fra Myrdal
  Det nederlandske paret Jasper og Nynke har slått seg ned på Myrdal gård i Tysnes, Hordaland. De lager blant annet nydelig Edamerost på nederslandsk oppskrift. 
 • Jørns chiligele fra Ostegården
  Chiligeleen passer til mer enn ost. Geleen er søt, med et tydelig hint av chili og smaker godt med skalldyr og kylling.
På Ostegården ystes det ost i verdensklasse, På Ostegården ystes det ost i verdensklasse,

Ostegården - Fana

Ostegården - Fana

Ostene fra Ostegården er laget med kjærlighet. Det siste tilskuddet fra Ostegården er fastosten Fanaost, som vant World Cheese Awards i Bergen november 2018.

Plommer og ramsløkpuré fra Nøring

Hos Nøring utnytter de naturens beste råvarer. Prøv disse to når du finner dem i butikken:

 • Ramsløkpuré
  Ramsløkpuré fra Nøring er laget av vill og frisk ramsløk som håndplukkes i Hardanger. Kun tilsatt havsalt og solsikkeolje.
 • Dessertplommer
  Dessertplommer fra Nøring er naturens eget sukkertøy. Produsert av plommer fra Hardanger, kjempegodt til dessert, med krem og mandelstrø.
Hos Nøring utnytter de naturens beste råvarer. Hos Nøring utnytter de naturens beste råvarer.

Nøring - Hardanger

Nøring - Hardanger

Smaksopplevelser fra naturens spiskammer på krukker og glass.

Sider og Fruktmoster fra Åkre Gård i Hardanger

På begge sider av Sørfjorden ligger frukthagene tett. Her dyrkes epler, pærer, plommer og moreller i stor skala – og det produseres sider og fruktmoster.

Det er her i de vakre omgivelsene på Nå, Åkre Gard er plassert- Og det er her Arita og Gjermund Åkre produserer Blaane fruktmost, Edel sider og Løynd fruktdestillater.

Arita og Gjermund Åkre produserer Blaane fruktmost, Edel sider og Løynd fruktdestillater. Arita og Gjermund Åkre produserer Blaane fruktmost, Edel sider og Løynd fruktdestillater.

Hardanger har naturgitte forhold for fruktdyrking – milde vintre, varme somre og akkurat passe mye regn for at eple, pære, plomme og morell skal trives.

Åkre gard - Hardanger

Åkre gard - Hardanger

På begge sider av Sørfjorden ligger frukthagene tett. Her dyrkes epler, pærer, plommer og moreller i stor skala – og det produseres sider og fruktmoster.