Melbu kaviar - Melbu

Melbu kaviar - Melbu

Med utgangspunkt i en gammel, hemmelig familieoppskrift startet de produksjon av kaviar fra sukkersaltet og røkt torskerogn. Resultatet ble Norges beste kaviar.

Melbu har vist seg å ha lange tradisjoner med noen utsøkte kaviarprodukter, og skriver seg tilbake til 1933. Da utvidet Sigve C. Rysst anlegget sitt på Melbu med et røykeri, og sønnen Steinar begynte i firmaet samme år.

Med utgangspunkt i familieoppskriften, startet de produksjon av kaviar. Kaviaren ble på kort tid en stor suksess og Rysst-brukets hovedbeskjeftigelse. Rysst kavier ble fast inventar på frokostbordene over hele Nord-Norge, og fant veien sørover med utvandrende hadselværinger.

Den beste oppskriften på kaviar

På 70-tallet solgte Steinar Rysst, og anlegget ble i stedet landstasjon for tre av Melbus fiskeskippere. I 1981 begynte Egil Johansen, som hadde startet Melbu fiskematkjøkken i 1956 og drevet produksjon av både fisk og kjøttvarer, å eksperimentere for å finne den beste oppskriften på kaviar.

Johansen måtte bruke flere hundre kilo sukkersaltet torskerogn før han nådde målet sitt, og året etter hadde kaviaren fått riktig smak, farge og konsistens. De første vareprøvene ble sendt ut i markedet, og den nye Melbukaviaren ble en umiddelbar suksess.

Fra konkurs til suksess

Den kraftige veksten medførte økonomiske vanskeligheter, som resulterte i en konkurs i 1986. Det tok hele 26 år før noen tok til fornuften og relanserte Melbukaviar.

I 2013 ble kaviaren kåret til Norges beste kaviar av matmagasinet «Mat fra Norge», i en stor test blant 19 kaviarvarianter i det norske markedet. I etterkant av kåringen har det blitt utviklet Melbukaviar Mild og Melbukaviar Postei.

Melbu kaviar får du i utvalgte MENY-butikker.