Kjerringøy Ysteri - Bodø

Kjerringøy Ysteri - Bodø

Kjerringøy, en halvtimes biltur nord for Bodø, er en perle på Nordlandskysten. I dette unike kystlandskapet med blankskurte fjell og skinnende hvite sandstrender, det historiske Kjerringøy Handelssted og jordbruksbygder med aktiv drift, finner du Kjerringøy Ysteri!

Ysteriet på Markens Grøde

Ysteriet ligger på gården Markens Grøde. Kjerringøy Ysteri ble startet opp i 2008 for å øke verdiskapingen på gården og for å skape arbeidsplasser i bygda. Nå er det Oddbjørn Olsen med familie som driver ysteriet.

Oddbjørn sjekker ostene som er til modning Oddbjørn sjekker ostene som er til modning

Dagsfersk melk får egne kuer

Det ystes av dagfersk upasteurisert melk fra gårdens egne kuer. Fersk upasteurisert melk gir ostene smak med særpreg, og smaken til ostene vil være påvirket av alt - dyrene på gårdene og hva de spiser, vår, sommer og vinter, sol og regn, kort sagt en smak av Kjerringøy.

Ved å yste på denne måten vil smaken på ostene være påvirket av alt, dyrene på gårdene, vår, sommer og vinter, sol og regn, kort sagt en smak av Kjerringøy

Rød Kjerringøy modnes til perfeksjon Rød Kjerringøy modnes til perfeksjon

Gården produserer tre forskjellige oster.

Rød Kjerringøy

Osten lages på helt fersk råmelk. Rødkittosten ystes på senhøsten og vinteren. Etter ysting går ostene til modningskjelleren. Gjennom den første lagringstiden vaskes ostene med en saltvannsoppløsning som gir et rødlig bakteriebelegg. Dette gir den karakteristiske smaken på osten.

Rød Kjerringøy - rødkittost, ystet på fersk råmelk Rød Kjerringøy - rødkittost, ystet på fersk råmelk

Kvit Kjerringøy

Dette er en hvitkittost laget på gårdens egen ferske rå melk. Vakkert, karakteristisk hvitmugglag rundt den kremete gylne ostemassen. Fin balanse mellom salt og bitterhet og litt «blomkål». Ostemassen varierer fra halvfast, kremete til nesten flytende avhengig av modning.

Kvit Kjerringøy - en delikat hvitkittost Kvit Kjerringøy - en delikat hvitkittost

Blå Kjerringøy

Blåmuggosten har den unike kombinasjonen av å framstå som mild, men samtidig smaksrik og kremete. Osten har en gyllen ostemasse med fin blå marmorering og en mørk ytterskorpe. Smaken er balansert uten for påtrengende saltinnslag.

 

Ostene fra Kjerringøy Ysteri får du i de fleste MENY-butikker.