Inderøy slakteri - lokalmat for fremtiden

Inderøy slakteri - lokalmat for fremtiden

Det har gått mer enn 80 år siden Inderøy Slakteri ble grunnlagt av telemarkingen Jonas Pedersen. Tre generasjoner senere er fortsatt Inderøysodd blant de mest populære av sitt slag, og Inderøy Slakteri har videreutviklet sortiment og mål for framtida.

Inderøy Slakteri er en tradisjonsrik familiebedrift med 80 års drift innen kjøttbransjen, og holder til på Inderøy i Trøndelag – 11 mil nord for Trondheim.

Bygdeslakteren som satte soddproduksjon i system

Da Jonas Pedersen kom til Inderøy i 1938 hadde han ikke hørt om sodd før, og ble svært fasinert av den tradisjonsrike festmaten med sin tydelige identitet i Trøndelag.

Festmat - det originale Inderøysoddet Festmat - det originale Inderøysoddet

Han etablerte et tett samarbeid med bygdekokkene og lærte alt om grunnleggende smaker og ingredienser til det som i dag er den originale oppskriften på ekte Inderøysodd. Jonas Pedersen var bygdeslakteren som satte soddproduksjon i system og etablerte bedriften Inderøy Slakteri. 

- Den resepten er ufravikelig, sier Håvard Gausen, daglig leder og eier av Inderøy Slakteri i tredje generasjon og hemmeligheten bak Matskatten.

Kjøp produkter fra Inderøy Slakteri

Lager ekte sodd

Soddet lages av storfe- og fårekjøtt – kokt, renset og kuttet i terninger. Kraften krydres med en «hemmelig» krydderblanding, og kjøttbollene er laget av okse- og fårekjøtt, spedd med melk og fløte for en mild og rund smak.

Inderøysoddet har Geografisk Beskyttet Betegnelse som «Festsodd fra Trøndelag». På lik linje som en Parmaskinke er det klare kriterier for hvordan produktet lages, hvor det lages og hvilke ingredienser som skal brukes.

Det er veldig strenge krav til å oppnå en beskyttet betegnelse, og det er bra, for det hjelper oss å ivareta en gammel mattradisjon som sodd faktisk er.

Soddet lages av storfe- og fårekjøtt – kokt, renset og kuttet i terninger. Soddet lages av storfe- og fårekjøtt – kokt, renset og kuttet i terninger.

Med hjerte for miljø og nærmiljø

Gausen er tredje generasjons eier sammen med sine tre brødre, og i tillegg er deres far Ivar fortsatt med på eiersiden. Sammen med de ansatte videreføres bedriften med stolthet.

Nøkkelen er at vi har gode resepter og gode råvarer

Selve produksjonen og utstyret er fornyet i takt med at miljø og mattrender har endret seg. For Inderøy Slakteri er det viktig å være en del av endringen, og ikke minst kunne bidra lokalt:

– Prinsippene våre er fortsatt de samme, og det å ivareta en gammel håndverkstradisjon innenfor matfaget er viktig for oss. Derfor har vi en høy andel av fagbrev i bedriften vår.

Fire brødre Gausen og far Ivar driver Inderøy Slakteri Fire brødre Gausen og far Ivar driver Inderøy Slakteri

Gausen mener det er en del av bærekraftstrategien deres:

- Vi skal rekruttere ansatte i nærmiljøet, bruke norske råvarer og bygge gode relasjoner og samarbeidsforhold med andre matprodusenter i distriktet.

I tillegg jobber Inderøy Slakteri kontinuerlig med å være en bærekraftig matprodusent i absolutt alle ledd. Alt fra råvarer og emballasje til hvordan varene blir distribuert ut i butikk på.

– Vi bruker kun norske råvarer fra bønder som kan dokumentere at de følger strenge produksjonskrav, legger Gausen til.

... Visste du at sodd som festmat går helt tilbake til 900-tallet i Norge? Ordet «sodd» stammer trolig fra det gammelnorske ordet «sjoda» som betyr å koke.

Satser på supper og spekemat

Selv om Inderøysodd alltid har vært bedriftens ledestjerne, har de utvidet sortimentet med alt fra fyldige erte- og kjøttsupper til smaksrike pølser og spekemat i særklasse. Sistnevnte har stukket av med edelt metall ved flere anledninger.

«Straumpølse» har hentet hjem både NM-tittel og gull i konkurransen «NM i kjøttprodukter». Her har også «Gauder ostepølse», «Røster», «Speket elgkjøtt» og «Spekekam» utmerket seg. Gausen tror at spekematen vil selge godt i tiden fremover.

- Vi er veldig trofast mot oppskriftene vi har, og vi skal fortsette å produsere produkter som vi står for, sier han stolt.

Og selv etter mer enn 80 års drift, er Gausen helt sikker på at Inderøy Slakteri er godt rustet i tiden som kommer.

- Vi har gjort en del grep for å rigge oss for framtida, så den ser vi lyst på, sier Gausen.

Produkter fra Inderøy Slakteri får du i alle MENY-butikker.