Lutro Gård - Hardanger

Lutro Gård - Hardanger

Plommer og moreller med dype røtter i historien. Hordaland.

Lutro Gård har lange tradisjoner med fruktproduksjon, og har vært i samme familie siden 1706. Stoltheten til historien og tradisjonene skal både synes og smakes i produktene fra Lutro Gård. Her finner man blant annet hermetiserte plommer og moreller fra over 2300 trær med utsikt utover Hardangerfjorden. 

Munkane på Munkagard var dei fyrste som plukka plommer i Hardanger. Dei tok med seg fruktdyrkinga hit fra Lyseklosteret i Bergen på 1300 talet.

Munkene gjorde meir enn å plukka plommer, dei dreiv gjestgiveri og var aktive i handelen som gjekk langs slepene over Hardangervidda. Dei laga og vin på eple, Hardangersider.

Ekteparet Helga Opedal og Olav Strand driv i dag Lutro Gard. Familien til Helga kjem fra Munkagard på Lofthus.

Fruktdyrking har lange tradisjonar her, tradisjonar knytt til fjord og fjell og som ligg i blodet på oss som bur her. Me er stolte av det, og me vil at det skal synast og smakast i produkta våre. Hjå oss smakar ikkje frukta berre som om den er heimelaga, ho er faktisk heimelaga.

I dag har me om lag 2300 morell og plommetre. Bær og frukt fra trea våre vert for det meste hermetisert. Me driv og litt gardsturisme og me kan tilby overnatting i koselige feriehus.

Løa på garden som er frå 1870 åra har i dag vorte til utsalgsplass og galleri. I likskap med munkane driv me altså både med fruktdyrking og overnatting,- og ja, me plukkar plommer, i Hardanger. 

Produktene fra Lutro Gard får du i utvalgte MENY-butikker i Hordaland.