Allergivennlig barnebursdag

Allergivennlig barnebursdag

Ønsker du noen gode tips til hvordan du på enkelt vis kan tilpasse barnebursdagen til de barna som har allergi eller intoleranse? Det trenger ikke være så vanskelig. MENYs egen Fri For spesialist, Sissel, gir deg sine beste råd.

Da vi ba Sissel om hennes beste tips og oppskrifter til barnebursdag, trillet det ut gode råd som perler på en snor, og hun fylte både kjøkken og hage hjemme med nystekte kaker, kanelboller i vaffeljern, popcorn kjeder og varm toddy. 

Enkel middag med glutenfrie produkter

Når det kommer til maten kan man ofte gjøre det enkelt med allergivennlige alternativ i butikken. La barna lage sin egen pizza på glutenfritt pitabrød, bruk glutenfri pizzadeig til å lage innbakte pølser i ovnen, eller fyll glutenfrie tortillawraps med tacokjøttdeig og grønnsaker som du legger på bålpanne.

Se flere gode tips til barnas favoritter her:

Allergivennlige favoritter til barn

Allergivennlige favoritter til barn

Mange har allergier eller intoleranser, og synes det er vanskelig å tilpasse maten. I denne artikkelen tar vi for oss barnas favoritter, og gir våre beste tips til anledninger som barnebursdag og helgekos.

Emblem
Husk å spørre i bursdagsinvitasjonen, om noen har allergi eller intoleranse. Da er du forberedt og kan tilpasse maten så alle kan spise det samme.

Sjokoladekake på 4 måter

Sjokoladekake er ofte noe barna gleder seg ekstra mye til, og Sissel har laget en knallgod kake som alle kan spise, selv med gluten-, melke-, eller eggallergi. Bunnen blir mørk, og sjokoladekremen lys og kremet.

Det kan  være gøy med variert pynt på kakene. Husk at dersom du skal bruke fondant, bør ikke denne være for kald. Det kan være gøy med variert pynt på kakene. Husk at dersom du skal bruke fondant, bør ikke denne være for kald.
Visste du at Toro sjokoladekake mix og Brownies mix er uten gluten? Men husk at de inneholder melk og egg.

Med utgangspunkt i Sissel sin egen oppskrift, kan du velge å lage en stor langpanne som du deler i mindre deler og pynter ulikt. Da kan du velge om du liker sjokoladekrem, glasur, eller melis best. Du kan også sette litt av røren til side og sprøyte ut et tynt lag i bunnen av muffinsformer som du så steker til kjeks. Dette tar ca 30 min, på 170 grader, midt i ovnen. Prikk litt i dem med en gaffel etter 10 minutter og la dem avkjøles på rist.

Muffins

Også disse muffinsene er helt uten både gluten, melk og egg. Hemmeligheten er juice og kanel, for ekstra god smak og saftig konsistens. Muffins er veldig godt med bare melis på toppen, og morsomt strøssel i fine farger.

Klikk her for oppskrift på allergivennlige muffins. 

Emblem
Husk også å lese ingredienslisten på strøssel når du skal pynte kaker og muffins. Fondant kan inneholde spor av nøtter.

Nystekte boller

Er du ute etter en god oppskrift på boller, så har vi denne uten melk og egg. Her er det gluten, men du kan bruke siktet speltmel som tåles av mange. Bruk oppskriften som en grunndeig, og form runde rosinboller, kanelknuter eller skolebrød. Et godt tips er å toppe med melis og strøssel i fine farger.

Klikk her for oppskrift på glutenfrie kanelboller.

Emblem
Et morsomt tips er å sette kanelsnurrer til heving, men la barna steke dem selv, i vaffeljern! Dette kan du gjøre inne, eller ute på bål. Da får du flate, superferske boller med vaffelmønster som er ekstra morsomme å spise.

Gelékake i regnbuens farger

Vanlig gelépulver som du kjøper i butikken er allergivennlig og tåles av de fleste. Her kan du velge mellom mange farger og smaker, som du kan legge lagvis for en morsom kake til barnebursdag. Sissel sitt beste tips er å ha allergivennlig panna cotta basert på vaniljesaus, som et lag i midten. Dette gir ekstra god smak. Kaken kan gjerne lages dagen i forveien.

Se oppskrift på allergivennlig panna cotta her.

Snacks

Gode tips til godteposen er popcorn, marshmellows, vingummi og seigmenn, disse tåles av de fleste. 

Emblem
Lag popcorn kjeder ved å tre popcorn på en tråd med synål. Kjøp ferdig popcorn eller lag hjemme.

Spør Sissel om allergivennlig mat

Spør Sissel om allergivennlig mat

Har du spørsmål om erstatningsprodukter, oppskrifter eller matlaging til noen med allergi? Vår allergispesialist Sissel svarer deg gjerne!