Lag din favorittgrøt på grøtdagen 23. oktober Se video

Lag din favorittgrøt på grøtdagen 23. oktober

Oppdatert 20. oktober 2022
Vi er glade i grøt - faktisk er vi så glade i grøt at den har fått sin egen dag! 23. oktober feirer vi grøtens dag, og det er en perfekt anledning for å lage din favorittgrøt til frokost, middag eller kvelds.

Grøt og velling er erkenorsk mat, og helt fram til midten 1900-tallet har grøten vært en viktig del av matkulturen vår.

Grøt er kanskje ikke det vi spiser mest av til middag i dag, men grøten kan likevel være et festmåltid, en god frokost eller en juletradisjon for mange.

Risgrøt til middag? Lag selv eller kjøp ferdig:

Forskjellige typer grøt

Det finnes et stort spenn på de ulike grøtene, men felles for de fleste er at de er basert på korn. Allikevel brukes de til forskjellige anledninger, og noen er mer hverdagslige enn andre. 

 • Frokostgrøt: Havregrøt, byggrynsgrøt, chiagrøt og hirsegrøt
 • Middag og selskap: Risgrøt, rømmegrøt og fløyelsgrøt
 • Dessertgrøt: Semulegrøt, polentagrøt, rabarbragrøt og chiagrøt

 

Emblem
Det finnes mange grøttyper! Har du hørt om vassgraut, dylle, smørgraut, augagrøt eller barselgraut? Fra gammelt av var det en grøt for de fleste anledninger.

Klassisk risgrøt

Risengrynsgrøt er kanskje en av de mest kjente og kjære grøtene, spesielt siden den tradisjonelt serveres rundt juletider. Risgrøt blir derfor gjerne ansett som julegrøt.

Ris er en importvare og før i tiden var dette dyrt å kjøpe. Det ble dermed et statussymbol å kunne servere gjester risgrøt, og slik mat ble forbeholdt jul og feiringer. 

Skikken med å servere risengrynsgrøt til jul består den dag i dag, og det er også vanlig i å putte en skåldet mandel i gryta. 

Emblem
Man beregner ca 3-3,5 dl grøt per person. 1 kilo grøt vil dermed holde til tre personer.

Fløyelsmyk rømmegrøt

Rømmegrøt er norsk tradisjonsmat som ofte lages til anledninger som 17. mai, Sankthans og Olsok med salt tilbehør som spekemat. Grøten er fløyelsmyk og hovedingrediensen er rømme.

Rømmegrøt er mye enklere å lage enn du tror, og tar heller ikke lang tid. Har du lyst på tradisjonsrik, norsk festmat er rømmegrøt et godt valg.

Lag selv eller kjøp ferdig:

Fløyelsgrøt - rømmegrøt med melk

Fløyelsmyk og god grøt som minner litt om rømmegrøt, men som lages kun med melk. Fløyelsgrøt kalles også for smørgrøt og serveres gjerne med sukker og kanel, rosiner eller en smørklatt.

Mange typer frokostgrøt

Havregrøt, chiagrøt, byggrynsgrøt og hirsegrøt er noen av typene man forbinder mer med frokost, lunsj og kveldsmat.

Felles for disse grøttypene er at de metter godt, er fulle av god næring og enkelt kan toppes med alt fra yoghurt til friske bær, honning og nøtter. 

Den beste grøten med bygg fra Duga

Den beste grøten med bygg fra Duga

Duga fibergrøt er laget på urkornet nakenbygg, som har en nydelig, nøtteaktig smak. Perfekt for folk i farta, til deg som trener og barn som vokser. Mange ønsker seg mer norsk bygg på matbordet.

Havregrøt - en sikker vinner til frokost

Havregrøt kan lages på melk eller vann, og får en tykk konsistens når den kokes opp. Den kan spises som den er, eller med et dryss kanel og frisk frukt og bær. 

Havregrøt er rask frokost, og trenger kun kokes i få minutter. Har du ekstra dårlig tid? Kok opp vann som helles over tørre havregryn. La det svelle i et par minutter og frokosten er servert!

Prøv byggrynsgrøt til frokost

Byggrynsgrøt minner om havregrøt, og består av havregryn, melk og bygggryn. Byggryn har en lett nøtteaktig smak, og grøten får en litt grovere konsistens enn den lager kun med havre. 

Noen byggryn må bløtlegges i forkant og trenger dermed mer tilberedningstid.

Flere typer frokostgrøt du bør prøve

Lyst til å prøve andre typer grøt? Her er noen oppskrifter litt utenom det vanlige for deg som har lyst til å prøve noe nytt

 • Quinoagrøt med mandler og epler
  En god grøt med yoghurt, quinoa og mandler. Topp med eplebiter for en søt og delikat frokost.
 • Grøt med rug og quinoa
  Smakfull og næringsrik grøt av rug og quinoa. Topp den med nøtter og bær! Smaker veldig godt og holder deg mett lenge.
 • Hirsegrøt
  Fin frokostgrøt som kan lages med melk eller vann. Topp den gjerne med granola hvis du ønsker crunch. 

Slik bruker du rester av grøt

Ble det litt grøt til overs? Bland inn egg, hvetemel og litt kanel før du steker dem som lapper i stekepannen. 

Lag kjøleskapsgrøt 

Kjøleskapsgrøt er en enkel måte å løse frokost eller lunsj på når tiden ikke stekker til. Denne grøten gjør seg selv i kjøleskapet, og alt du må gjøre er å blande ingrediensene noen timer i forveien.

Enklest er det å lage den klar dagen i forveien og la den stå i kjøleskapet til dagen etter - derav navnet kjøleskapsgrøt. 

Lag kjøleskapsgrøt med chiafrø, havregryn, byggryn, hirseflak eller rett og slett det du har i skapet som passer. Topp gjerne med frisk frukt, bær, nøttesmør eller honning rett før den skal spises.

Populær chiagrøt

Chiagrøt eller chiapudding er et godt alternativ til havregrøten. Når chiafrøene ligger i bløt eller kokes opp, vil chiafrøene forvandle enhver væske til tykk grøt eller regelrett pudding. 

Et veldig godt alternativ for å lage en søt og litt sunnere frokost, dessert eller bare en liten snack.

Fristende grøt til dessert

Grøt er ikke bare frokost, lunsj eller middag - det kan også passe utmerket til dessert! Lag en god fruktgrøt eller en semulegrynsgrøt som kan serveres med rød saus. 

Alt om chiafrø

Alt om chiafrø

De små, svarte frøene har blitt veldig populære de siste årene, men hva er de godt for og hvordan kan man egentlig bruke dem? Her er våre beste tips og oppskrifter.

Tradisjonell semulegrynsgrøt

Semulegrynsgrøt er en fløyelsmyk grøt smaker nydelig med litt søt topping som frukt, sukker og honning. Den kan også serveres med en tykk, rød saus som jordbærsaus eller kirsebærsaus.

Semulegrynsgrøt kan også stekes i ovnen! Kok opp grøten og hell den over i en ildfast form. Stekes på 180 grader i ca. 30 minutter til den er gyllen på toppen.

Søt rabarbragrøt

Rabarbragrøt er en kjent og kjær klassisk dessert som passer like godt til hverdags som til fest. Server gjerne med sukker og fløte eller pisket krem.

Hvilken grøt er din favoritt?