Alt om chiafrø

Alt om chiafrø

De små, svarte frøene har blitt veldig populære de siste årene, men hva er de godt for og hvordan kan man egentlig bruke dem? Her er våre beste tips og oppskrifter.

Til tross for liten størrelse er chiafrø proppfullt av gode næringsstoffer. I tillegg kan de hjelpe til med å tykne både grøt og smoothies. De er svært allsidige, og en god måte å få i seg både ekstra omega-3 fettsyrer og fiber på.

Chiafrø er ingen ny trend

Chiafrø kommer fra en blomst myntefamilien, og er opprinnelig fra Mexico og Guatemala.

Faktisk har chiafrø vært noe både Aztekerne og Mayaene spiste for over 500 år siden. "Chia" er faktisk Mayaenes ord for "styrke" - man kan med andre ord trygt si at dette lille frøet har vært god kost i lang tid!

5 spennende tips til hverdagsfrokosten

5 spennende tips til hverdagsfrokosten

Start dagen med en rask, enkel og smakfull frokost! Her er våre 5 beste tips til raske og litt sunnere hverdagsfrokoster.

Hva er chiafrø godt for?

Chiafrø inneholder en rekke nyttinge næringsstoffer. De inneholder blant annet både omega-3 fettsyrer, mye protein, antioksidanter og flere essensielle mineraler - i tillegg til fiber. 

Trenger du mer fiber eller omega-3 i kosten, kan du med fordel bruke chiafrø i maten i tillegg til å spise god, variert kost. 

Kan man spise tørre chiafrø?

Det er mange som tror chiafrø må bløtlegges i forveien, noe som gjør at mange dropper å bruke chiafrø i maten. 

Chiafrø kan fint spises tørre. Du kan bruke dem i både varm og kald mat, men de har noen morsomme egenskaper når de bløtlegges. La de svelle i minst 6 timer for det beste resultatet. 

  • Bløtlegger du chiafrø i vann, får du gele. Geleen kan brukes til å tykne opp f.eks sauser eller supper. 
  • Bløtlagte chiafrø sveller og tykner væsken de ligger i. Det er derfor de egner seg så godt til kjøleskapsgrøt, havregrøt og smoothies. 
  • Chiafrø-gele kan brukes som erstatning for egg. Javisst, denne geleen fungerer fint som eggerstatning i bakst og desserter!
Chiafrø kan absorbere hele 12 ganger sin egen vekt!

Slik bruker du chiafrø

Chiafrø smaker lite, nærmest ingenting. Det tar derimot til seg mye smak fra væsken den ligger i. Dette har gjort den veldig populær i smoothies, smoothiebowls, havregrøt og kjøleskapsgrøt. 

Prøv også chiafrø i energibarer, gjærbakst, frokostblandinger og yoghurt. 

Havregrøt kan lages på flere måter med chiafrø. Ønsker du ikke å bruke chiafrø i selve grøten, kan du strø litt oppå som topping.

Chiafrø i gjærbakst

Siden chiafrø tar til seg så mye væske, gjør de gjærbaksten både saftig og smakfull.

Prøv denne oppskriften med chiafrø i deigen - perfekte, saftige og eltefrie rundstykker som passer like godt til matpakken som søndagsfrokosten.  

Strø litt chiafrø over rundstykkene før de stekes - da får skorpen en god, nøtteaktig smak.