10 tips til en perfekt nyttårsmeny

10 tips til en perfekt nyttårsmeny

At nyttårsmaten skal skinne litt ekstra, betyr ikke at den må være vanskelig å lage. God planlegging er nøkkelen til suksess.

Når overgangen til det nye året skal feires, vil vi gjerne slå på stortromma med lekre retter og spennende råvarer. Det er lett å tro det er krevende å få et perfekt nyttårsmåltid, men vi har noen tips før du setter i gang: 

1. Skriv liste

Selv om du ikke er en “listeperson”, skriv lister nå! Da slipper du stress når gjestene har kommet og selskapet endelig er i gang. Sorter ut alt som kan lages i forkant, gjerne dagen før.

2. Bruk gode råvarer

Uansett om du skal lage et koldtbord, fingermat, tradisjonell julemat eller en tre-retters i gourmetsjangeren, så er kvaliteten på råvaren vesentlig for et vellykket resultat. 

Få gode råvarer levert rett hjem

3. Tenk småretter og fingermat

Ha småretter og fingermat stående klart på spisebordet når gjestene kommer.

Et vakkert pyntet spisebord bugnende av godsaker, er deilig å sette seg inn til. Her blir også maten en del av dekorasjonen.

Tapas er fantastisk festmat! Tapas er fantastisk festmat!

Ferske fiken, gode rustikke brød, nøtter, tørket frukt, friske urter, oster, friske bær, spekemat og annet godt. Dette er en fryd for både ganen og for øyet!

10 retter du bør ha til tapas

10 retter du bør ha til tapas

Tapas er småretter skapt for å deles, sosial mat der alle kan finne noe de liker. Tapas kan være både snacks, koldtbord eller hovedrett. Vi gir deg oppskrifter og inspirasjon til spansk aften.

4. Lag buffet

Hvis selskapet er stort, kan det være lurt å ha en buffet hvor gjestene forsyner seg selv. Buffet kommer fra fransk og latin, og betyr opprinnelig "praktbord”. Her trenger du med andre ord ikke spare på kruttet!

5. Tilpass menyen etter størrelsen på selskapet

Det er mye jobb å servere tre-retters meny til store selskaper, og det blir voldsomt mye mat med en hel kalkun for tre-fire gjester. 

Større selskaper

  • Helstekt kalkun, gås eller and
  • Helstekte stykningsdeler som entrecôte, indrefilet eller skinkestek.
  • Gryteretter er også fint til større selskaper

Mindre selskaper

  • En lekker tre-retters middag i gourmetklassen gjerne serveres, og du kan virkelig få vist dine evner som kokk.
  • Helstekt kalkunfilet
  • Helstekt kylling er en perfekt erstatning for den store kalkunen om dere blir få til bords.
Gjør det enkelt ved å lage noe som praktisk talt gjør seg selv i ovnen eller på kokeplaten.
Kalkun er en klassiker på nyttårsaften. Kanskje dere bare er 4? Da er det kanskje enklere å heller helsteke et kalkunbryst. Kalkun er en klassiker på nyttårsaften. Kanskje dere bare er 4? Da er det kanskje enklere å heller helsteke et kalkunbryst.

6. Bestem deg for hovedrett først

Tommelfingerregelen er at man først bestemmer seg for hovedretten, og deretter planlegger forrett og dessert rundt denne.

Har du en fantastisk råvare klar til hovedretten, lar du denne diktere hva som skal være i tilbehør, forrett og dessert.

7. Balanser menyen

En annen viktig ting er å balansere menyen med smaker, konsistens, intensitet og råvarer.

Hvis suppen til forrett er kremet, hovedretten serveres med fløtesaus og desserten er en panna cotta eller riskrem, blir det for mye fløte og krem.

En råvare eller ingrediens bør ikke få spille en vesentlig rolle i mer enn én rett. Det samme gjelder konsistens.
4 forslag til nyttårsmeny

4 forslag til nyttårsmeny

Kun det beste er godt nok på årets siste aften, men hva er de beste rettene og hvordan setter man dem sammen? Her har vi satt sammen forslag til 3 retters menyer med vilt, kalkun, hummer og and som hovedrett.

8. Balanser smakene

Husk også på balanse mellom syre, sødme, salt og eventuelt hot. Smaksbildet skal være harmonisk og treffe flere sider av tungen.

Hvis søtpotetmos er det som serveres som tilbehør, er det viktig med syre og salt et annet sted på tallerkenen. For eksempel i en vinaigrette til salaten, en skvis sitrussaft over kjøttet, og kanskje soyasaus eller balsamico i sausen.

På nyttårsaften kan man gå for noe helt annet enn julemat. Kamskjell til forrett er gir en lett og frisk start på nyttårsmiddagen! På nyttårsaften kan man gå for noe helt annet enn julemat. Kamskjell til forrett er gir en lett og frisk start på nyttårsmiddagen!

9. Planlegg

En tilsynelatende avslappet vert er det viktigste for den gode feststemningen. Planlegg i god tid, skriv lister, forbered godt, skaff deg hjelp og oversikt. Da kan du sammen med venner og familie også nyte årets siste kveld.

10. Ha det gøy!

Det skal være gøy å lage mat og å invitere gjester på besøk. Så senk skuldrene og nyt både forberedelsene og selve kvelden.