De beste ostene til italiensk pizza

De beste ostene til italiensk pizza

Italiensk pizza er kjent for sin tynne bunnen med luftig og sprø skorpe som toppes med nydelig ost som smelter på tunga. Hvilke oster bør man velge, kan man bruke norsk ost og hvilke smaker godt sammen? Her er våre tips til god ost på napolitansk pizza!

Kunsten er å toppe pizzaen rett topping og rett mengde. Du kan lage perfekt italiensk pizzadeig, men likevel få en bløt bunn dersom den får for mye saus og smeltet ost. 

Riktig mengde ost på pizzaen

Ost er godt, men ikke blir fristet til å lesse på alt for mye ost. Da blir pizzaen fort tung, for bløt og smaken på de ulike toppingene kommer ikke godt nok frem.

  • Til en pizza trenger du ca. 80-100 g mozzarella

Skal man blande flere typer ost, bør man kunne skimte pizzabunnen før favoritt-toppingen legges på. Og husk det er pizzabunnen som trenger lengst steking, ikke osten.

Når man lager klassisk pizza med rød saus, velger man en ost med ekstra god smelteevne. På hvit pizza kan man eksperimentere med fastere oster og gjerne med kraftigere smak.

Klassisk mozzarella på pizzaen

Ønsker du en skikkelig god klassisk italiensk pizza må du velge osten over alle oster, nemlig mozzarella.

Mozzarella har alle de egenskaper man ønsker seg på en pizza, en ganske mild myk kremete smak som smelter på tunga og ikke minst gir den en lang ostestrekk, kalt trådtrekking.

En klassisk pizza Margherita består av tomatsaus, mozzarella og frisk basilikum En klassisk pizza Margherita består av tomatsaus, mozzarella og frisk basilikum

Bruke fersk mozzarella på pizza? Sil av laken før bruk og la gjerne osten ligge 1- 2 timer i silen, slik at den tørker litt og man unngår at pizzaen blir soggy.

Fast mozzarella til pizzaen

Den aller beste mozzarellatypen for napolitansk pizza, er en type med lavere vanninnhold og fastere konsistens.Prøv ternet, fast og fersk mozzarella cubetti - en litt tørrere mozzarella produsert på kumelk.

Denne mozzarellavarianten slipper ikke like mye vann som mozzarellaen du får kjøpt i lake. Dermed er det også lettere å få en tynn, sprø bunn.

Blåmuggosten Gorgonzola

En annen god ost på pizza, er den fantastiske gorgonzolaen - en tradisjonsrik, italiensk blåmuggost med mild smak som gjerne kan kombineres med andre, mildere oster. Blåmuggost er også populært sammen med søtere topping, som f.eks. fiken eller pære.

Et godt tips er Quattro Formaggi-pizza. En skikkelig smaksbombe der de fire ostene gorgonzola, mozzarella, ricotta og parmesan forenes på pizzaen.

Rødkittosten Taleggio

En annen favoritt er rødkittosten Taleggio. Den har en fin, glatt konsistens med noen få små hull. Den tilfører en litt søt og fyldig smak med et hint av trøfler.

Taleggio gir mye smak og kan gjerne kombineres med mozzarella cubetti. Skjær også taleggio i små terninger.

Lyst til å prøve noe nytt? Den italienske rødkittosten Taleggio er en god ost på pizza Lyst til å prøve noe nytt? Den italienske rødkittosten Taleggio er en god ost på pizza

Kan man bruke parmesan på pizza?

Parmesan er en kjempegod ost, men den er kraftig smak og kan utkonkurrere de andre smakene på pizzaen. Tenk heller på parmesan som et krydder enn en pizzaost.

Vi anbefaler å høvle parmesan over pizzaen rett etter at den har kommet ut av ovnen - det gir en ekstra god fruktig smak. Parmesan er veldig godt i kombinasjon med parmaskinke. 

Norske oster som passer godt på napolitansk pizza

Det finnes utrolig mange spennende norske oster som kan ta pizzaen til helt nye høyder. Her er det bare å glede seg over et bredt utvalg av konsistenser og smaker.

Bruk gjerne Fior di Latte som basis og topp med en av de mange prisbelønte norske ostene.

  • Rød ku - En ost med fantastisk smelteegenskap og en mild og rund smak.
  • Bufarost - En litt fast ost som passer perfekt til riving over stekt pizza
  • Raudberg - Økologisk rødkittost hvor yttersiden har innslag av hvitmugg som gir en spennende smak sammen med for eksempel stekt sopp og mascarpone. Den kan fint erstatte Taleggio og blir kanskje en ny favoritt på hvit pizza?
  • Golvertind -  Mild blåmuggost med en herlig, myk konsistens. Perfekt for deg som er glad i blåmuggost på pizzaen!
  • Eiker Holdefjell ung - En fast rødkittost med en litt kraftig aromastisk smak som forsterkes under modning.

Prøv norsk ost på pizzaen

Lag en norsk variant av Quattro Formaggio med Rød Ku, Eiker Holtefjell ung og Golvertind i tillegg til mozzarella.

Lag hvit pizza med ricotta

Ricotta er en italiensk ferskost, tradisjonelt laget av myse som blir igjen etter produksjon av mozzarella.

Den har en lett, litt søt og mild smak, med en kremaktig fin og bløt konsistens og brukes ofte på Pizza Bianca (hvit pizza). Den er helt fri for tomatbasert saus, så her kan man enklere leke seg med spenstige smakskombinasjoner. 

Hvit pizza med rømme

For en norskinspirert variant, kan du gjerne bruke Røros rømme som base og legge på en litt spicy spekepølse, syltet rødløk og toppe med revet Bufarost etter steking. Mozzarella cubetti er også godt sammen med disse ingrediensene.

Prøv en hvit pizza med Chevre, pære og honning! Det er en supergod kombinasjon som smaker ekstra godt med litt nykvernet sort pepper og litt ruccula over.

Flere oster du bør teste ut på pizzaen: