De beste ostene til italiensk pizza
Det er lett å bli litt overivrig med både ost og fyll på en italiensk pizza, og dermed blir både bunnen slapp og bløt. En sikker vinner er mozzarella, men hvilken annen ost kan man velge - og ikke minst hva smaker godt sammen?
Riktig mengde ost på pizzaen
Ost er godt, men ikke blir fristet til å lesse på alt for mye ost. Da blir pizzaen fort tung, for bløt og smaken på de ulike toppingene kommer ikke godt nok frem.
- Til en enkel Pizza Margherita (tomatsaus, ost og basilikum) trenger du ca 80-100 g mozzarella.
Skal man blande flere typer ost, bør man kunne skimte pizzabunnen før favoritt-toppingen legges på. Og husk det er pizzabunnen som trenger lengst steking, ikke osten.
Klassisk mozzarella på pizzaen
Ønsker du en skikkelig god klassisk italiensk pizza må du velge osten over alle oster, nemlig mozzarella.
Mozzarella har alle de egenskaper man ønsker seg på en pizza, en ganske mild myk kremete smak som smelter på tunga og ikke minst gir den en lang ostestrekk, kalt trådtrekking.
Fior di Latte - fastere mozzarella til pizzaen
Den aller beste mozzarellatypen for napolitansk pizza, er en type med lavere vanninnhold og fastere konsistens.
Blant den mest brukte er Fior di Latte, en fersk og litt tørrere mozzarella produsert på kumelk, med en originaloppskrift helt tilbake til år 1880.
Blåmuggosten Gorgonzola
en annen god ost på pizza, er den fantastiske gorgonzolaen - en tradisjonsrik, italiensk blåmuggost med mild smak som ofte kombineres med flere oster.
Er du en real osteelsker bør du lage Quattro Formaggi-pizza. En skikkelig smaksbombe der de fire ostene gorgonzola, mozzarella, ricotta og parmesan forenes på pizzaen.
Rødkittosten Taleggio
En annen favoritt er rødkittosten Taleggio. Den har en fin, glatt konsistens med noen få små hull. Den tilfører en litt søt og fyldig smak med et hint av trøfler.
Den er perfekt på pizzaen blandet med mozzarella, og gir mye god smak. Skjær den opp i terninger og ha den på pizzaen sammen med Fior di Latte.
Kan man bruke parmesan på pizza?
Mange tenker at parmesan er den ultimate pizzaosten, men den har en kraftig smak som ofte vil utkonkurrere de andre smakene på pizzaen. Tenk heller på parmesan som et krydder enn en pizzaost!
Vil du bruke parmesan på pizzaen, river du den over rett etter at pizzaen har kommet ut av ovnen - detgir en ekstra god fruktig smak.
Norske oster som passer godt på napolitansk pizza
Det finnes utrolig mange spennende norske oster som kan ta pizzaen til helt nye høyder. Her er det bare å glede seg over et bredt utvalg av konsistenser og smaker.
Bruk gjerne Fior di Latte som basis og topp med en av de mange prisbelønte norske ostene.
- Rød ku - En ost med fantastisk smelteegenskap og en mild og rund smak.
- Bufarost - En litt fast ost som passer perfekt til riving over stekt pizza
- Raudberg - Økologisk rødkittost hvor yttersiden har innslag av hvitmugg som gir en spennende smak sammen med for eksempel stekt sopp og mascarpone. Den kan fint erstatte Taleggio og blir kanskje en ny favoritt på hvit pizza?
- Golvertind - Mild blåmuggost med en herlig, myk konsistens. Perfekt for deg som er glad i blåmuggost på pizzaen!
- Eiker Holdefjell ung - En fast rødkittost med en litt kraftig aromastisk smak som forsterkes under modning.
Prøv norsk ost på pizzaen
Lag hvit pizza med ricotta
Ricotta er en italiensk ferskost, tradisjonelt laget av myse som blir igjen etter produksjon av mozzarella.
Den har en lett, litt søt og mild smak, med en kremaktig fin og bløt konsistens og brukes ofte på Pizza Bianca (hvit pizza). Den er helt fri for tomatbasert saus, så her kan man enklere leke seg med spenstige smakskombinasjoner.
Hvit pizza med rømme
For en norskinspirert variant, kan du gjerne bruke rømme som base og legge på en litt spicy spekepølse, syltet rødløk og toppe med revet Bufarost etter steking. Du kan også fint blande inn litt Fior di Latte.