Slik tilbereder og damper du blåskjell Se video

Slik tilbereder og damper du blåskjell

Blåskjell er lett og deilig mat som er enkelt å lage. I juli spiser vi 35 tonn blåskjell, men vet du hvilke du bør kaste? Vi viser deg hvordan du ser forskjell på levende og døde blåskjell.

Dessverre kastes det unødvendig mange blåskjell. Man har lært at skjell som ikke lukker seg når du "kakker" på dem er døde, eller at du må kaste dem som ikke flyter. 

Sannheten er at blåskjell som har ligget kaldt, enten i butikk eller i kjøleskap, blir litt trege i bevegelsen og vil derfor ikke lukke seg like lett når du "kakker" på dem. I tillegg vil enkelte skjell flyte fordi de har lite kjøtt og mer luft i skjellet.

Kjøp ferske blåskjell og få dem levert hjem:

Beregn ca 500 gram blåskjell per person, dette gir ca 150 gram renset blåskjellkjøtt. Har du en gjest som du vet spiser mye kan du beregne 750 gram.

Bruk "alt i kjelen metoden"

  1. Kast kun knuste blåskjell.
  2. Legg resten i en kjele.
  3. Damp blåskjellene.

De skjellene som da ikke har åpnet seg etter damping kan du kaste, men dette skal kun være en liten andel av skjellene. 

Levende blåskjell

Om noen av skjellene var døde før damping kan du enkelt se dette. I levende blåskjell vil kjøttet trekke seg sammen, nesten som en ball. 

Døde blåskjell

Blåskjell som var døde før damping vil ikke gjøre dette, og du vil se at kjøttet strekker seg langs med innsiden av skjellet. Det er ikke farlig å spise døde blåskjell, men vi anbefaler det heller ikke. 

Blåskjell på asiatisk vis med med chili, kokosmelk, fersk ingefær og sitrongress. Blåskjell på asiatisk vis med med chili, kokosmelk, fersk ingefær og sitrongress.

Slik tilbereder du blåskjell enkelt

Det finnes mange spennende oppskrifter med blåskjell. En smakfull vri, er å begynne med å frese litt sjalottløk i smør i en kasserolle, som du så heller blåskjell og en skvett tørr hvitvin i.
 
Etter 3–4 minutter åpner skjellene seg og du kan tilsette fløte, krydderurter og hvitløk. Legg på lokk, rist på kjelen, etter ett minutt er skjellene klare til å spises. Blåskjellene må ikke dampe for lenge, da kan de bli "melete".
 
Prøv en av disse oppskriftene med blåskjell: 
Du kan også legge blåskjell på grillen eller gratinere dem etter at de er dampet.