Alt du trenger å vite om steker
En stek tilbereder seg selv i ovnen, og er en enkel måte å lage mat til mange på. Stek er nemlig ekte tradisjonsmat, og passer like godt til søndagsmiddag som til høytider og fest.
Viltstek
Betegnelsen viltstek rommer både reinsdyrstek, elgstek og hjortestek. På høsten er det viltsesong, og dermed mulig å få tak i både ferske steker av både reinsdyr og elg i butikk.
Slik gjør du:
- Krydre steken med salt og pepper og brun den i en stekepanne.
- Stek den i videre i ovnen på 160-180 grader til den har en kjernetemperatur på 65 grader. La den hvile i ca. 10 minutter før servering.
Godt tilbehør til viltstek:
Viltstek som elg, reinsdyr og rådyr passer godt sammen med stekte rotgrønnsaker, stekte eller kokte poteter og et syrlig syltetøy/gelé som for eksempel rips, tyttebær eller rognebær.
Prøv viltstek i helgen:
Lammestek
Lammestek hører påsken til, men smaker også minst like godt på høsten når norsk lam er på sitt aller beste.
Slik gjør du:
- Krydre steken med salt og pepper og brun den i en stekepanne.
- Stek den videre i ovnen på 160-180 grader til den har en kjernetemperatur på 58 grader. La den hvile i ca. 10 minutter før servering.
Godt tilbehør til lammestek:
Lammestek passer godt sammen med stekte rotgrønnsaker, stekte poteter, en god sjysaus og en gelé som for eksempel mynte eller rips.
Skal du servere lammestek på høsten, anbefaler vi å kryddre steken med rosmarin, og servere den sammen med en deilig sopprisotto.
Oksestek
En klassisk oksestek er perfekt for venner og familie som samles til en større helgemiddag.
Slik lager du oksestek:
- Krydre steken med salt og pepper og brun den i en stekepanne.
- Stek den i videre i ovnen på 160-180 grader til den har en kjernetemperatur på 65 grader. La den hvile i ca. 10 minutter før servering.
Tilbehør
Oksestek passer godt sammen med kokte rotgrønnsaker, poteter, for eksempel en rødvinsaus og rødvin-, tyttebær- eller rognebærgelè.
Svinestek
Svinestek, eller skinkestek som den også kalles, er en tradisjonell søndagsmiddag. Svinestek spises året rundt, men er særlig populært rundt juletider.
Slik lager du skinkestek:
- Hvis svinesteken har svor, så ruter du denne som du ruter en ribbe. Krydre steken med salt og pepper.
- Stek den i ovnen på 180 grader til den har en kjernetemperatur på 70 grader. La den hvile i ca 10 minutter før servering.
Tilbehør
Dette gjør du med restene
Dere trenger ikke være mange for å spise stek til middag. Rester av stek holder seg godt opp til fire dager i kjøleskap, og hvis du ikke har lyst på stek i løpet av de neste dagene kan det pakkes godt inn og fryses ned.
Disse restene kan du skjære i strimler og bruke i en wok, på et ostesmørbrød eller i en salat. Du kan også skjære resten av steken i skiver, og varme de forsiktig i sausen dagen etter.
Hva med å bruke restene etter søndagsmiddagen i et av disse ostesmørbrødene?