Matsvinnet i Norge er redusert med 14%

Matsvinnet i Norge er redusert med 14%

Publisert 19. september 2018
At vi «kaster mer og mer mat» er en myte. Faktisk er matsvinnet i Norge redusert med 14 % siden 2010, men vi er fortsatt langt fra i mål. Her er fem måter du kan bidra til å kaste mindre spiselig mat.

1. Planlegg handleturen din

Sjekker du kjøleskapet for hva du har, lager ukemeny eller rett og slett bare planlegger handleturen, unngår du å ende opp med et salathode ekstra og produkter som ikke blir brukt. Bruk oppskriftene her på MENY.no som inspirasjon og MENY-appen for å lage handleliste. 

2. Ikke se deg blind på «best før» datoen

«Best før, men like god etter» er det mange som sier, og vi er helt enige. Flere matvarer kan normalt spises etter «best før»-datoen, og for å kaste mindre mat kan du bruke “Se, lukt, smak, spis”-regelen. Denne går ut på at du selv vurderer om maten kan spises, eller om den bør kastes. 

3. Prøv Gårsdagens brød og Omplassert frukt og grønt

De fleste av butikkene våre tilbyr «Gårsdagens brød» til 15 kroner og «Omplassert frukt og grønt» til 10 kroner pr. kilo. Så om du har brød, gulrøtter eller epler på handlelisten, se om du finner dette her først.

4. Velg kortest holdbarhet

Skal du bruke melka, eggene eller kyllingen til middagen allerede samme dag? Om du vet at du skal bruke ingrediensene innen kort tid, bidrar du til å minske matsvinn ved å velge varer med kortest holdbarhet. 

5. Lag nye middager med det som er til overs 

Å spise rester til middag trenger ikke være kjipt. Har du igjen kylling, fisk, kjøtt, salat eller grønnsaker kan dette raskt bli nye deilige middager, som kyllingsalat, fiskesuppe eller deilig lunsj. Godt for miljøet, og god for deg. Legg restene i en tett boks, og sett den rett i kjøleskapet. Da holder de seg fine i to til tre dager.

Slik bruker du fiskerestene

Slik bruker du fiskerestene

Har du rester av fisk igjen etter middagen? Med disse tipsene forvandler du fiskerestene til nye middager og unngår å kaste mat. Kanskje kan du få ned ditt matsvinn, noe som er bra for miljøet og lommeboken din!

Dette gjør vi

Vårt mål er å kaste 50 prosent mindre spiselig mat innen 2025. Derfor har vi innført en rekke tiltak i butikkene våre, som vi håper vil bidra til matglede med god samvittighet!

Blant annet priser vi ned varer med kort holdbarhet, lager ferdige retter i ferskvaredisken av varer som nærmer seg utløpsdato, reduserer prisen på små bakervarer siste halvtime, samarbeider med Too Good To Go og gir usolgte varer til veldedighet.

Og mye mer! Les mer om alle tiltakene vi gjør for å redusere matsvinn her.