Storfe høyrygg i jerngryte

Høyrygg er rimelig kjøtt som gir mye smak. Det egner seg spesielt godt til gryter og denne oppskriften får frem noen av de beste smakene.
Storfe høyrygg i jerngryte

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Brun høyryggen i litt matolje og 2 ss smør i en jerngryte, tilsett grove biter av gulrøtter, løk, purre, hvitløk og fres godt.
  2. Tilsett tomater, rødvin og dekk grytens innhold med vann. Tilsett laurbær og hel pepper.
  3. Ha på lokk og la stå i ovnen på 180 °C i ca. 3 timer. Kjøttet skal være så mørt at det akkurat kan trekkes fra hverandre.
  4. Lag potet- og sellerirotmos. Kok grove biter av poteter og sellerirot til de er møre. Mos med en rotstapper, tilsett i fløte, creme fraîche, krydder og smør. Smak til med salt og pepper, samt revet ost.
  5. Sil av kraften fra gryta og kok denne ned til halv væskemengden, så du får konsentrert smaken. Karamelliser sukker i en ny kjele, tilsett rødvin, kok ned til sirupskonsistens, bland dette med den innkokte kraften. Pisk inn kaldt meierismør like før servering. Smak til med salt og pepper.
  6. Trekk kjøttet fra hverandre så det får en pulledkonsistens. Serveres med ovnsbakte rotgrønnsaker, for eksempel beter, sellerirot, persillerot, pastinakk og små, hele røde delikatesseløk.
Ha på lokk og la stå i ovnen på 180 °C i ca. 3 timer. Kjøttet skal være så mørt at det akkurat
kan trekkes fra hverandre.
Sil av kraften fra gryta og kok denne ned til halv væskemengden, så du får konsentrert
smaken. Karamelliser sukker i en ny kjele, tilsett rødvin, kok ned til sirupskonsistens, bland
dette med den innkokte kraften. Pisk inn kaldt meierismør like før servering. Smak til med salt
og pepper.