Kyllingfrikassé

Kyllingfrikassé

Ingredienser

1 stk hel kylling
3 stk laurbærblader
1 ts hvite pepperkorn
nypoteter
2 stk gulrøtter i skiver
1 bunt persillerot i skiver
1 stor purreløk i skiver
1 pakke sukkererter delt i to
200 g kantareller

Frikassésausen

4 ss usaltet smør
4 ss hvetemel
4 dl redusert kyllingkraft
2 dl syrlig norsk eplemost
2 dl kremfløte
1 potte frisk estragon
pepper
salt

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Lett

Klassikeren hønsefrikassé har lange tradisjoner i Norge. Her er en deilig og enkel oppskrift på frikassé med kylling som også smaker kjempegodt, samt oppskrift på deilig frikassésaus som hører til. Bruk gjerne vår kvalitetskylling Lerstang fra Jacobs Utvalgte.

  1. Skyll kyllingen i kaldt vann. Kutt av endene på rotgrønnsakene og purren. Ha kylling, avskjæret fra grønnsakene, laurbærblader og pepper i en kjele og fyll på med vann til det dekker kyllingen, ca. 1 l. Avskjær fra rotgrønnsaker og purre (må skylles godt for jord).
  2. Kok opp og skum av. Trekk i 1 time til kyllingen er mør. Ta ut kyllingen og kok kraften inn til rundt 4-5 dl.
  3. Mens kyllingen trekker, del opp og forvell grønnsakene i lettsaltet vann. Det vil si å gi dem et oppkok og avkjøle dem i isvann. Stek kantarellene lett i smør. De skal ikke brunes, bare varmebehandles.
  4. Sausen starter du på ved å smelte smør i en kjele og tilsette melet. Rør med en flat tresleiv et par minutter på svak varme. Skal ikke brunes. Spe med kraften, eplemosten og fløten. Kok opp og la koke i 30 minutter til melsmaken er borte. Hvis den er syrlig, juster med litt sukker. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper.
  5. Kyllingen rives grovt oppi sausen, vend i grønnsakene utenom kantarellen og estragon. Gi en lett oppvarming. Ved servering legges stekt kantarell og grovkuttet estragon på toppen. Serveres med nypoteter!