Lammefrikassé

Lammefrikassé

Ingredienser

1,5 kg lammekjøtt med ben
1 stk løk
1 stk laurbærblad
10 stk pepperkorn
noen stilker timian
litt salt
600 gr blandede grønnsaker

Saus

6 dl kokekraft
3 ss smør
3 ss mel
1 -2 dl fløte
salt og kvernet pepper
2 ss hakket persille
noen dråper sitronsaft

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Middels

Oppskrift på deilig frikassé med lam og saus finner du her. Lammekjøtt, løk, krydder og valgfrie grønnsaker. Enkelt og greit!

  1. Del kjøttet i passende stykker og skyll godt i kaldt vann. Legg i en kjele og dekk kjøttet med kaldt vann. Ikke fyll på med for mye vann, det skal kun dekke kjøttet. Tilsett en god klype salt og la det koke opp. Skum vekk alle urenheter som legger seg på toppen.
  2. Tilsett løk, laurbær, pepper og timian. La kjøttet trekke til det er helt mørt og slipper benet, ca. 1 ½ time. Pass på at det ikke koker kraftig eller fosskoker for da vil kjøttet bli både hardt og tørt.
  3. Løft kjøttet opp av kraften og legg det over på et fat så lenge. Dekk kjøttet med folie. Sil kraften og kok de rensede og pent oppskårede grønnsakene i lammekraften. Legg i de grønnsakene som trenger lengst tid først.
  4. Løft de ferdigkokte grønnsakene opp av kraften og legg dem sammen med kjøttet mens du lager sausen. Kok eventuelt inn kokekraften til ønsket mengde, eller tilsett litt vann/ kraft hvis det er for lite.
  5. Smelt smøret i en kasserolle og rør inn melet. Spe med kokekraften under omrøring. Tilsett fløte, kok opp og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Ha i bladpersille og eventuelt andre urter. Varm kjøtt og grønnsaker i sausen. Andre urter som kan brukes er estragon, kjørvel, basilikum og dill. Halvparten av fløten kan erstattes med crème fraîche.
  6. Serveres med kokte poteter. Velbekomme!

Tips

Bog, bryst og nakke egner seg godt til frikassé. Skjær gjerne det ferdig kokte kjøttet av bena før du varmer det i sausen.

Relaterte oppskrifter