Skalldyrtallerken

Oppskrift på skikkelig skalldyrtallerken med sjøkreps, kamskjell og blåskjell. Serveres gjerne med persilleaioli, chipotlemajones og focacciar. Dette er en skalldyrtallerken som smaker av sommer og sol. Gode norske skalldyr møter spennende smaker som sparker fra seg.
Skalldyrtallerken

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Salsa: Alt blandes og smakes til med salt og pepper. La gjerne stå en times tid før servering, så smakene får ”satt seg”.
  2. Chilismør: Slik skolder du chili: Brenn chilien på grillen til skallet er svart. Legg den i en bolle med clingfilm over og la den ligge i 10 minutter til skallet slipper. Skrap avskallet med en kniv, del chilien på langs og skrap ut frøene, finhakk chilikjøttet. Alle ingredienser til chilismør røres godt sammen. Rulles til en avlang pølse i matpapir og legges i kjøleskapet. Så kan du skjære en skive av smøret når du skal servere.
  3. Aioli: Det er en fordel om alle ingrediensene er romtempererte. Pisk eggeplommer og eddik, tilsett den finhakkede hvitløken. Spe med matoljen i en tynn stråle mens du hele tiden pisker. Til slutt tilsetter du olivenoljen (fungerer som et krydder). Smak til med salt, pepper og dijonsennep. Tilsett evt smak som f.eks urter.
  4. Blåskjell: Sørg for en skikkelig varm grill. Røykflis vannes ut i 30 minutter. Dette for at flisen ikke skal ta så lett fyr, og for å få en «mykere» og mer behagelig røyksmak. Legg flisen direkte på kullet og når det begynner å ryke, setter du på blåskjellene og legger på lokket. Etter ett minutt rører du i skjellene. Grill skjellene til alle skjellene har åpnet seg. De skjellene som ikke åpner seg kaster du. Ta skjellene til siden og ta av «lokket» på skjellet, slik at du har muskelen liggende i et ½ skjell. Toppes med salsa.
  5. Sjøkreps: Del krepsen i to på langs. Fjern paven og tarmen. Krydre halekjøttet lett med salt og pepper. Fordel chilismør over og legg de på glovarm grill, med skallet ned. Legg lokk på grillen så fungerer den som en ovn, og smøret smelter. Grilles ca 5 – 10 minutter avhengig av tykkelsen på krepsen, du ser når kjøttet i halen skifter farge og lett slipper skallet. Fantastisk godt!
  6. Kamskjell: Tørk dem lett med et tørkepapir. Pensle lett med et tynt lag olje og legg de på glovarm grill i ca 30 sekunder på hver side. Krydre med salt og pepper og la skjellene hvile et par minutter før du serverer de. Del chorizoen i små biter og fres den i en tørr panne, da slipper de sitt eget fett og du fortsetter å steke til de er sprø. Topp kamskjellene med chorizooljen og de sprø bitene.
  7. Skrell aspargesen og legg den direkte på grillen, snu den av og til. Når de er møre og har fått fint mønster, kan du ta de av, krydre med salt og pepper, vende de i litt olivenolje, noen dråper sesamolje, ristet sesamfrø og finsnittet gressløk.