OSTE-NM 2025

NM i ost gikk av stabelen i Oslo torsdag 18. september 2025 med rekordhøy deltagelse og åpent publikumsarrangement.

Årets ost ble Kongeosten fra Hitra Gårdsmat. Kongeosten er en grottelagret fastost ystet på økologisk upasteurisert kumelk og lagret i minst 12 måneder for å utvikle sin karakteristiske smak.

På delt andreplass kom tildligere World Cheese Awards-vinner blåmuggosten Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri, og den perfekte osten til raclette, Rød Ku fra Thorbjørnrud Ysteri på Øvre Kjekshus Gård.

 

Gå på jakt i ostedisken

Det er ikke til å stikke under stol at norsk ost har hatt en eventyrlig reise de siste tiårene. Utviklingen har gått fra et fåtalls norske oster med gulost og brunost i spissen, og en og annen fransk hvitmugg- eller blåmuggost i ostedisken, til et imponerende utvalg. Nå ystes det kvalitetsost ved store og små ysterier over hele landet, og mange av disse ostene finner veien til ostedisken hos MENY.

Husk at ostene bør ligge i romtemperatur før servering. Da kommer smakene bedre frem.

Små og store ysterier fra hele Norge

Det har stadig blitt et større fokus på kvalitetsost, og grunnlaget ligger i den smaksrike, norske melken. Hvert ysteri har sin egen oppskrift på alt fra hva kuene skal spise til riktig lagringstid for å få den aller beste osten. Har du lyst til å høre lære mer om hvordan foredlingen av melk til ost foregår anbefaler vi Ostepodden der Pål K Medhus fordyper seg i temaet.

Den norske ostereisen skjøt virkelig fart da Kraftkar fra Tingvollost vant World Cheese Awards i San Sebastian i 2016. Plutselig fikk det norske folk øynene opp for vår egen kvalitetsproduksjon av ost. Da Fanaost fra Ostegården fulgte opp med seier på hjemmebane under Oste-VM i Bergen i 2018 og Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri stakk av med troféet i Trondheim i 2023 var det ingen grunn til tvil.
Norske ystere lager noe av det ypperste som finnes av ost!

Se flere norske oster

Emblem
Vi kan også lage ostefat til deg. Husk å bestille i din MENY-butikk i god tid!