Allergivennlig bursdag
Da vi ba Sissel om hennes beste tips og oppskrifter til bursdag, trillet det ut gode råd som perler på en snor, og hun fylte både kjøkken og hage hjemme med nystekte kaker, kanelboller i vaffeljern, popcorn kjeder og varm toddy.
Enkel middag med glutenfrie produkter
Når det kommer til maten kan man ofte gjøre det enkelt med allergivennlige alternativ i butikken. La barna lage sin egen pizza på glutenfritt pitabrød, bruk glutenfri pizzadeig til å lage innbakte pølser eller pizzasnurrer i ovnen, eller fyll glutenfrie tortillawraps med tacokjøttdeig og grønnsaker som du legger på bålpanne.
Hjemmelaget sorbet av bær
Noe som er veldig godt, og samtidig en sunnere dessert, er hjemmelaget sorbet laget av frosne bær. Det er så enkelt som å ha frosne bær i en blender sammen med valgfri søtning, og kjøre til en glatt is. Her har vi valgt lønnesirup, men honning eller melis er også helt fint. Husk å servere før isen smelter.
Sjokoladekake på flere måter
Sjokoladekake er ofte en favoritt. Sissel har laget en knallgod kake som alle kan spise, selv med gluten-, melke-, eller eggallergi. Bunnen blir mørk, og sjokoladekremen lys og kremet. Hvorfor ikke dele den i to og toppe én halvpart med sjokoladekrem og den andre med glasur? Da har du raskt to ulike kaker på bordet.
Tips! Du kan også sette litt av røren til side og sprøyte ut et tynt lag i bunnen av muffinsformer som du så steker til kjeks. Dette tar ca 30 min, på 170 grader, midt i ovnen. Prikk litt i dem med en gaffel etter 10 minutter og la dem avkjøles på rist. Nå kan du lage iskremsandwich!
Muffins
Også disse muffinsene er helt uten både gluten, melk og egg. Hemmeligheten er juice og kanel, for ekstra god smak og saftig konsistens. Muffins er veldig godt med bare melis på toppen, og morsomt strøssel i fine farger.
Nystekte boller
Er du ute etter en god oppskrift på boller, så har vi denne uten melk og egg. Her er det gluten, men du kan bruke siktet speltmel som tåles av mange. Bruk oppskriften som en grunndeig, og form runde rosinboller, kanelknuter eller skolebrød. Et godt tips er å toppe med melis og strøssel i fine farger.
Gelékake i regnbuens farger
Vanlig gelépulver som du kjøper i butikken er allergivennlig og tåles av de fleste. Her kan du velge mellom mange farger og smaker, som du kan legge lagvis for en fargerik kake. Sissel sitt beste tips er å ha allergivennlig panna cotta basert på vaniljesaus, som et lag i midten. Dette gir ekstra god smak. Kaken kan gjerne lages dagen i forveien.
Snacks
Gode tips til godteposen er popcorn, marshmellows, vingummi og seigmenn, disse tåles av de fleste. Du kan også dyppe druer og bær i smeltet, melkefri sjokolade og så legge dem i fryseren.